{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 1986. u BiH registrirano 138 osoba s HIV-om

F
30.11.2007. u 14:10
0
0
Od 1986. u BiH registrirano 138 osoba s HIV-om
0
Od 1986. u BiH registrirano 138 osoba s HIV-om
U povodu 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY i Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj BiH organizirale su danas javnu tribinu "Stigma i diskriminacija osoba koje žive s HIV-om".
Cilj tribine je da se mladi ljudi i šira javnost podsjete na problem stigme i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om u BiH.

Jedan od učesnika tribine, koordinator za HIV u FBiH dr. Zlatko Čardaklija podsjetio je na načine kojima se može inficirati virusom HIV-a.

"Najčešći vid prenosa je seksualni odnos sa zaraženom osobom bez adekvatne zaštite. Također, konzumenti droge koji dijele šprice su u opasnosti", objasnio je Čardaklija.

Stigmatizacija i diskriminacija oboljelih je, kako je kazao, veoma raširena u BiH, a proizilazi iz straha i neznanja.

"Ako ne upražnjavate nesiguran seks, ne ubrizgavate sebi drogu pri tome koristeći već iskorištene šprice onda se i nećete zaraziti HIV-om. Druženjem s ovom populacijom ne možete se zaraziti. Zbog toga se javnost mora educirati jer samo upoznavanjem o činjenicama o ovoj bolesti mi možemo zaustaviti stigmatizaciju ove populacije", istakao je Čardaklija.

Prema dostupnim podacima u BiH je od 1986. registrirano 138 osoba zaraženih HIV-om. U toku 2005. i 2006. zabilježeno je 12 slučajeva, a 2007. pet.

Iako je najavljeno da će javna tribina na kojoj će učestvovati i osobe zaražene HIV-om biti otvorena za medije, u zadnji trenutak organizatori su se predomislili udovoljavajući zahtjevu za anonimnost jednog od oboljelih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: