BiH
0

Od 1986. u BiH registrirano 138 osoba s HIV-om

FENA
U povodu 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Asocijacija za seksualno i reproduktivno zdravlje XY i Parlamentarna grupa za populaciju i razvoj BiH organizirale su danas javnu tribinu "Stigma i diskriminacija osoba koje žive s HIV-om".

Cilj tribine je da se mladi ljudi i šira javnost podsjete na problem stigme i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om u BiH.

Jedan od učesnika tribine, koordinator za HIV u FBiH dr. Zlatko Čardaklija podsjetio je na načine kojima se može inficirati virusom HIV-a.

"Najčešći vid prenosa je seksualni odnos sa zaraženom osobom bez adekvatne zaštite. Također, konzumenti droge koji dijele šprice su u opasnosti", objasnio je Čardaklija.

Stigmatizacija i diskriminacija oboljelih je, kako je kazao, veoma raširena u BiH, a proizilazi iz straha i neznanja.

"Ako ne upražnjavate nesiguran seks, ne ubrizgavate sebi drogu pri tome koristeći već iskorištene šprice onda se i nećete zaraziti HIV-om. Druženjem s ovom populacijom ne možete se zaraziti. Zbog toga se javnost mora educirati jer samo upoznavanjem o činjenicama o ovoj bolesti mi možemo zaustaviti stigmatizaciju ove populacije", istakao je Čardaklija.

Prema dostupnim podacima u BiH je od 1986. registrirano 138 osoba zaraženih HIV-om. U toku 2005. i 2006. zabilježeno je 12 slučajeva, a 2007. pet.

Iako je najavljeno da će javna tribina na kojoj će učestvovati i osobe zaražene HIV-om biti otvorena za medije, u zadnji trenutak organizatori su se predomislili udovoljavajući zahtjevu za anonimnost jednog od oboljelih.