HSS-NHI upozorava
0

Od 150 vozila, 12 pripalo hrvatskim invalidima

FENA
Savjet za branitelje Hrvatske seljačke stranke-Nove hrvatske inicijative (HSS-NHI) smatra kako je sramotno da su od 150 vozila marke "škoda octavia" hrvatski ratni vojni invalidi dobili samo 12, dok je ostalih 138 vozila pripalo bošnjačkim ratnim invalidima.

U HSS-NHI-iju smatraju kako bi Federalno ministarstvo branitelja, koje je nadležno za dodjeljivanje vozila 100-postotnim ratnim vojnim invalidima prve grupe, trebalo biti Ministarstvo i pripadnika Armije BiH i HVO-a, a ne sustavno provoditi segregaciju pripadnika bivše hrvatske vojne komponente.

"Ako tomu još dodamo podatak da stradalnici HVO-a ne mogu aplicirati za dodjelu bez vještačenja Instituta za medicinsko vještačenje ovaj podatak izgleda još poraznije za malobrojniji narod u Federaciji. Podatak da u Unsko-sanskoj županiji od 16 vozila niti jedno nije dobio Hrvat iako se HVO tamo cijelo vrijeme rata borio zajedno s Armijom BiH, dodajmo tome i stavimo na stranu što od 16 vozila u Tuzlanskoj županiji i 5 u Brčko Distriktu niti jedno nije dobio Hrvat, iako je i u tim regijama postojao HVO, a dosta Hrvata je bilo i u Armiji BiH. Kao opravdanje može se reći da su u tim krajevima Bošnjaci većina pa stoga učinjena takva raspodjela", ističe se u priopćenju HSS-a NHI-a.

U toj stranci napominju kako u Hercegovačko-neretvanskoj županiji svih 12 škoda odlazi u ruke stradalnika Armije BiH, dok u Zapadnohercegovačkoj županiji stradalnici nisu dobili niti jedno vozilo.

"Savjet za branitelje HSS-NHI-ija poručuje djelatnicima Ministarstva branitelja Federacije poglavito ministru Zahidu Crnkiću i tajniku Zdravku Skočibušiću da se po sporazumu iz Daytona sredstva trebaju dijeliti 1:1,2 u korist Armije BiH, a ne 1:120 što oni pokušavaju, te da ovakvim načinom rada sustavno ruše temelje Daytonske Federacije koja stradalnicima HVO-a daje ista prava kao i stradalnicima Armije BiH", priopćeno je iz HSS-a NHI-ija.