Sve spremno za novu grijnu sezonu
0

Od 15. oktobra u domovima širom BiH topli radijatori

Piše: A. Dž.
Gradske toplane u BiH spremne su za predstojeću grijnu sezonu, koja počinje 15. oktobra. Ukoliko, međutim, temperature tri dana zaredom budu ispod 12 stepeni, grijanje će početi ranije, poručuju iz preduzeća zaduženih sa snadbijevanje toplotnom energijom.

Uposlenici preduzeća "Toplane-Sarajevo" su do 20. septembra obavili probni pogon svih kotlovskih postrojenja i toplotnih podstanica.

"Sva postrojenja za proizvodnju, transformaciju i distribuciju toplotne energije su u potpunosti spremna za normalnu funkciju. "Toplane" su u proteklom periodu izvršile remont svih svojih postrojenja kako bi preduzeće bilo spremno za početak nove grijne sezone", kazao je za Sarajevo-x.com Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora "Toplana".

Tople radijatore 15. oktobra dobit će i Zeničani. Elvir Bošnjak, izvršni direktor za tehničku podršku JP "Grijanje" kaže da preduzeće trenutno puni pogone omekšalom vodom. On podsjeća da se od 1. jula grijanje obračunava po novim, skupljim cijenama.

"Za one koji plaćaju svih 12 mjeseci cijena je 1,20 KM po metru kvadratnom, a za platiše koji imaju ugovor samo za sezonu grijanja, odnosno za šest mjeseci nova cijena po metru kvadratnom je 2,40 KM bez PDV-a", kaže Bošnjak.

I Banjalučani će od 15. oktobra imati uredno snadbijevanje toplotnom energijom. Ovih dana je banjalučka "Toplana" počela punjenje toplifikacionog sistema vodom, koje će pokazati postoje li i gdje na mreži gubici vode. Ukoliko se gubici pokažu, preduzeće će imati dovoljno vremena da, prije puštanja toplotne energije, otkloni eventualne kvarove.

Cijene grijanja u Banjoj Luci i Sarajevu ostaju iste kao u prethodnoj grijnoj sezoni.