BiH
0

Od 15. oktobra drugi obrok za studente u domovima

FENA
Svim studentima u studentskim domovima na području Federacije BiH od 15. oktobra bit će osiguran i drugi obrok, zaključak je današnje sjednice Koordinacionog tijela za provođenje i praćenje obrazovne reforme u FBiH.

Riječ je o 3.225 studenata smještenih u pet studentskih domova na području Federacije BiH. Novac za ovu namjenu rebalansom budžeta osigurat će sva kantonalna ministarstva obrazovanja.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić istaknula je na konferenciji za medije u Sarajevu da je, pored studenata u domovima, još 56.000 studenata kojima se žele pružiti kvalitetnije mogućnosti studiranja, što uključuje bolje uvjete, stipendije te različitu opremu.

Ona navodi i da je Planom aktivnosti za utrošak novca iz privatizacije FBiH za naredne četiri godine predviđeno oko četiri milijarde KM za pet prioritetnih oblasti, a jedna od njih je i obrazovanje. Očekuje se da bi od tog iznosa Federalno ministarstvo obrazovanja moglo dobiti oko 300 miliona KM, koji bi bili namijenjeni za izgradnju i rekonstrukciju škola i univerziteta te druge vidove podrške.

Stoga kantonalna ministarstva obrazovanja trebaju kandidirati projekte s finansijskom konstrukcijom te ih dostaviti Vladi Federacije BiH na razmatranje.

Ministar obrazovanja KS-a Safet Kešo smatra da je ovo ministarstvo i do sada ispunjavalo sve obaveze prema studentskim domovima na području Kantona Sarajevo. Ministarstvo je ove godine izdvojilo 210 miliona KM za sve segmente obrazovanja, dok se naredne godine očekuje 70 miliona KM samo za visoko obrazovanje.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici svih kantonalnih ministarstava obrazovanja i studenata.