Rok 45 dana
55

Od 13. novembra počinje rekonstrukcija spomen-parka Vraca

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Spomen-park Vraca već godinama čeka na nekoliko puta najavljivanu rekonstrukcije do koje nije došlo. Nevladini aktivisti su do sada u više navrata očistili ovaj prostor s nadom da će se obnoviti vrlo bitna građevina koja je jedan od simbola antifašističke borbe Sarajeva.

Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo od 13. novembra započinje radove na obnovi tvrđave u sklopu spomen-parka. Radovi bi trebali trajati 45 dana.

Kako nam je rečeno u Zavodu, za rekonstrukciju je planirano 89.900 KM bez PDV-a.

Spomen-park Vraca je prvobitno izgrađen za vrijeme austrougarske vladavine krajem 19. stoljeća. Tokom Drugog svjetskog rata ovo mjesto je bilo logor i stratiše na kojem su mnogi ubijeni i mučeni, a mjesto je potom postalo sinonim za otpor i borbu građanstva protiv fašizma.

Kompleks je projektovao Vladimir Dobrović, za pejzaž je bio zadužen Aleksandar Maltarić, a skulpture je radio Alija Kučukalić. U prostoru Spomen - parka Vraca, otvorenog na Dan državnosti BiH, 25. novembra 1981. godine, nalazila su se obilježja poginulim građanima Sarajeva, kao i poginulim članovima pokreta otpora u gradu, te pripadnicima Jugoslavenske JNA sa područja Sarajeva. Spomenik je devastiran tokom proteklog rata, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH ga je 2005. godine proglasila Nacionalnim spomenikom pod zaštitom države BiH.

Spomen-park Vraca se sastojao od ulaznog platoa, obilježja na stratištu, skulpture - spomenik Ženi borcu, vidikovca, vječne vatra sa fontanom, ceremonijalnog platoa, obilježja posvećenog poginulim borcima grada, obilježja narodnim herojima sa kosturnicom, obilježja posvećenog borcima pokreta otpora u gradu sa Titovim priznanjem borcima u okupiranim gradovima, obilježja žrtvama fašizma sa Titovom porukom, izložba "Svjedočanstvo o borbi" smještena u tvrđavi, te obilježja posvećena jedinicama NOV-e koje su učestvovale u operaciji oslobođenja Sarajeva.