BiH
0

Od 1. novembra novi način polaganja vozačkih ispita

Dnevni avaz
Novi način obuke i polaganja vozačkog ispita prema Zakonu o sigurnosti saobraćaja u BiH starta od 1. novembra, potvrdio je Mirko Šekara, pomoćnik ministra prometa i komunikacija BiH.

Do sada su završena ispitivanja predavača i ispitivača, a pri karaju je izrada tekstova za teorijski dio nastave. Prema Pravilniku za osposobljavanje vozača motornih vozila, kandidati za B-kategoriju bit će dužni odslušati 20 časova teoretske nastave, koji mogu biti održani tokom pet do deset dana te proći minimalnih 35 časova vožnje, prenosi Dnevni avaz.

Šekara je kazao kako će od sljedećeg mjeseca, pored propisa, i cijene polaganja vozačkog ispita biti jedinstvene na području cijele BiH. U ovom pravilniku navedene su i minimalne cijene ispod kojih autoškole ne smiju držati nastavu.

Iako forma i rok za osposobljavanje vozača prema novom pravilniku nisu bitno promijenjeni, cijena polaganja vozačkog ispita za B-kategoriju bit će oko 1.000 KM, što je za oko 350 KM skuplje nego sada.

U Ministarstvu, međutim, ističu da je BiH, kada su u pitanju cijene polaganja vozačkog ispita, i dalje među najpovoljnijim u regionu te dodaju da u Hrvatskoj vozački ispit košta 1.700 KM. Novina vozačke obuke i polaganja vozačkog ispita je što se ukidaju obuka i polaganje vožnje na poligonu i što se vozački ispit neće polagati nedjeljom, praznicima i poslije 20 sati. Prilikom polaganja praktičnog dijela u automobilu, uz kandidata i ispitivača, bit će obavezno i prisustvo instruktora.

Vozački ispit u brojkama: 5KM – cijena jednog časa teorijske nastave; 20 KM – cijena jednog časa praktične nastave; 50 KM – cijena polaganja teorijskog dijela ispita; 60 KM – cijena polaganja praktičnog dijela ispita; 70 KM – cijena polaganja prve pomoći.