Elektroprivreda BiH
0

Od 1. maja u primjeni Uredba o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije

FENA
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Elektroprivreda BiH (Sarajevo-x.com)
Vlada Federacije BiH je 1. juna 2010. godine donijela Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije, a 7. marta 2011. godine Uredbu o izmjenama i dopunama navedene Uredbe kojom je utvrđen početak primjene od 1. maja 2011. godine.

Na osnovu ove Uredbe, elektroprivrede u FBiH su obavezne da od 1. maja 2011. godine na računu koji se dostavlja kupcu kao posebnu stavku naznače iznos naknade za podsticanje korištenja obnovljivih izvora koji plaćaju svi kupci prema obračunatoj potrošnji u kWh.

Cilj Uredbe je poticaj veće proizvodnje i potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora, a to je energija proizvedena u elektranama koje koriste isključivo obnovljive izvore energije.

Obnovljivi izvori energije znače izvore energije koji stalno postoje u prirodi i koji se obnavljaju u cjelosti ili djelimično, posebno energija vodotokova, vjetra, biomase, bioplina, plina sa odlagališta, poljoprivrednog plina, kanalizacijskog plina, geotermalna i neakumulisana solarna energija.

Proizvodnja ove energije podstiče se obavezom otkupa od elektroprivreda po garantovanim cijenama koje su znatno više u odnosu na cijene koštanja iz postojećih elektrana.

Ove garantovane cijene otkupa su različite i ovise o veličini i vrsti izvora, a kreću se u slijedećem rasponu: za solarne elektrane od 36,78 za do 91,95 F/kWh; za elektranu na biomasu: od 16,18 do 18,02 F/kWh; za geotermalne elektrane od 17,78 do 19,00 F/KWh; male hidroelektrane od 12,38 do 14,34 F/kWh, a za vjetroelektrane 15,33 F/kWh.

Radi usporedbe, dosadašnja otkupna cijena za male hidroelektrane iznosila je 9,16 F/kWh.

Radi obezbjeđenja sredstava za plaćanje električne energije proizvođačima iz obnovljivih izvora po navedenim garantiranim cijenama Uredbom je utvrđena naknada za podsticanje korištenja obnovljivih izvora koju plaćaju svi kupci električne energije u Federaciji BiH.

Pored ove namjene, prikupljena sredstva na ime naknade koristiće se i za finansiranje rada Operatora za obnovljive izvore koji treba da bude formiran u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu Uredbe.

Jedinični iznosi ovih naknada utvrđeni su Uredbom diferencirano za kategorije potrošnje i iznose:

  • 0,1 F/kWh za kategoriju kupaca na naponskom nivou 0,4 kV
  • 0,08 F/kWh za kategoriju kupaca na naponskom nivou 10 kV
  • 0,07 F/kWh za kategoriju kupaca na naponskom nivou 35 kV
  • 0,05 F/kWh za kategoriju kupaca na naponskom nivou 110 kV

Za ilustraciju, naknada za kupca iz kategorije domaćinstva koji potroši 300 kWh mjesečno, iznosiće 0,3 KM.

Na osnovu Uredbe, obaveza snabdjevača (elektroprivrede u FBiH) je da od 1. maja 2011. godine, na računu koji dostavlja kupcu, kao posebnu stavku naznači iznos ukupne naknade za podsticanje koji predstavlja proizvod jedinične naknade i ukupno obračunate potrošnje u kWh, saopćeno je iz JP Elektroprivreda BiH.