{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 1. jula izdato 41.345 putnih isprava

S
11.9.2009. u 13:11
0
0
Od 1. jula izdato 41.345 putnih isprava
0
Od 1. jula izdato  41.345 putnih isprava
Foto: Arhiv
Od 1. jula ove godine nadležni MUP-ovi su zaprimili 45.915 zahtjeva za izdavanje putnih isprava po biometrijskim standardima.
Od ovog broja je do sada izrađeno 41.345 pasoških knjižica, a trenutno se u fazi provjere identiteta u matičnim uredima nalazi 1.488 zahtjeva.

Novi sistem za izdavanje putnih isprava pušten je u testnoj fazi 1. jula, a u lanac identiteta su uvezane 142 općine (matični uredi), 10 Kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srspke (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Javni registar Brčko distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u DKP mreži i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti.

Broj izdatih dokumenata pokazuje da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata, odnosno može se konstatirati da se masovno izdaju dokumenti poštujući biometrijska pravila, poručuju iz IDDEEA-e.

Testna faza se pokazala uspješnom i nema nikakvih prepreka za početak izdavanja dokumenata koji će sadržavati i biometrijske podatke počevši od 1. oktobra, odnosno tri mjeseca ranije od planiranog, zaključeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: