{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Od 1. jula izdato 41.345 putnih isprava

S
11.9.2009. u 13:11
0
0
Od 1. jula izdato 41.345 putnih isprava
0
Od 1. jula izdato  41.345 putnih isprava
Foto: Arhiv
Od 1. jula ove godine nadležni MUP-ovi su zaprimili 45.915 zahtjeva za izdavanje putnih isprava po biometrijskim standardima.
Od ovog broja je do sada izrađeno 41.345 pasoških knjižica, a trenutno se u fazi provjere identiteta u matičnim uredima nalazi 1.488 zahtjeva.

Novi sistem za izdavanje putnih isprava pušten je u testnoj fazi 1. jula, a u lanac identiteta su uvezane 142 općine (matični uredi), 10 Kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srspke (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Javni registar Brčko distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u DKP mreži i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti.

Broj izdatih dokumenata pokazuje da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata, odnosno može se konstatirati da se masovno izdaju dokumenti poštujući biometrijska pravila, poručuju iz IDDEEA-e.

Testna faza se pokazala uspješnom i nema nikakvih prepreka za početak izdavanja dokumenata koji će sadržavati i biometrijske podatke počevši od 1. oktobra, odnosno tri mjeseca ranije od planiranog, zaključeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: