Biometrijski standardi
0

Od 1. jula izdato 41.345 putnih isprava

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Od 1. jula ove godine nadležni MUP-ovi su zaprimili 45.915 zahtjeva za izdavanje putnih isprava po biometrijskim standardima.

Od ovog broja je do sada izrađeno 41.345 pasoških knjižica, a trenutno se u fazi provjere identiteta u matičnim uredima nalazi 1.488 zahtjeva.

Novi sistem za izdavanje putnih isprava pušten je u testnoj fazi 1. jula, a u lanac identiteta su uvezane 142 općine (matični uredi), 10 Kantonalnih MUP-ova i MUP Republike Srspke (ukupno 135 lokacija za izdavanje dokumenata), Javni registar Brčko distrikta, Ministarstvo pravde FBiH, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH sa 45 lokacija u DKP mreži i Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDDEEA, što ukupno predstavlja 162 organa i 322 lokacije na kojima se izdaju dokumenti.

Broj izdatih dokumenata pokazuje da sistem funkcionira u punom kapacitetu kod svih nadležnih organa za izdavanje dokumenata, odnosno može se konstatirati da se masovno izdaju dokumenti poštujući biometrijska pravila, poručuju iz IDDEEA-e.

Testna faza se pokazala uspješnom i nema nikakvih prepreka za početak izdavanja dokumenata koji će sadržavati i biometrijske podatke počevši od 1. oktobra, odnosno tri mjeseca ranije od planiranog, zaključeno je.