Federalni MUP
0

Od 1. januara kampanja "Pazi kako voziš!"

FENA
Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova od 1. decembra pokreću zajedničku medijsku kampanju za poboljšanje sigurnosti saobraćaja "Pazi kako voziš!".

Kampanja će trajati do 31. januara, a cilj je pružiti podršku terenskim naporima na suzbijanju saobraćajnih prekršaja te edukovati mlade vozače ukazujući na opasnosti neoprezne, nesavjesne vožnje i učešće u saobraćaju koja svakodnevno odnose mnoge živote.

U saobraćajnim nesrećama svaki dan na cestama širom svijeta strada više od 3.000 osoba, od toga 500 djece. Dakle, svakih šest sekundi neko umre ili postane invalid na cestama, dok svake tri minute pogine jedno dijete.

Stoga Federalno i kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, pored redovnih zadataka na terenu, i ovom kampanjom nastoje građanima naglasiti važnost njihovog doprinosa sveopćoj sigurnosti te potrebu odgovornijeg učestvovanja u saobraćaju.

Ministar FMUP-a Muhidin Alić istakao je da kampanjom žele uložiti dodatni napor u realizaciji cilja koji je određen u dokumentu "Polazne osnove strategije drumskog saobraćaja 2008. -2013.", a to je smanjenje broja poginulih za oko pet posto na godišnjem nivou, odnosno za 30 posto do 2013.

Kampanja počinje pres-konferencijom ispred Zemaljskog muzeja, saopćeno je iz FMUP-a.