Sarajevo
65

Od 1. decembra počinje Zimska čarolija na Skenderiji, najavljeni brojni događaji

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Povodom rođendana Centra Skenderije, kao i najave otvaranja "Zimske čarolije" u Centru je danas upriličena press konferencija na kojoj se govorilo i predstojećim velikim događajima koja će se održati na ovom mjestu.

Aida Ramić, PR "Centar Skenderija", kazala je da datum za održavanje ove press konferencije nije odabran slučajno te da se danas, 29. novembra, obilježava rođendan Centra Skenderija.

"Čestitam rođendan Centru Skenderija, danas je 54. godišnjica i na današnji datum 1969. godine odavdje je krenula jedna afirmativna priča. Zahvaljujem se svim kolegama i uposlenicima da opstane toliki niz godina. Danas najavljujemo i otvaranje zimske čarolije. Zvanično će biti 1. decembra od 18 sati i sve pozivam da nam se pridruže na ovom događaju", poručila je.

Ona je kazala da da će ove godine na Skenderiji biti dva klizališta.

"Jedno će biti otvoreno, a jedno zatvoreno. Otvoreno će biti na platou sa površinom od 600 kvadratnih metara na kojem je predviđeno osim slobodnog klizanja i termina, održavat će se škola klizanja. Drugo klizalište u dvorani Mirze Delibašić će biti otvoreno u drugoj polovini decembra koje je troduplo veće od ovog što će biti na platou i njegova površina će biti 1.800 kvadratnih metara", rekla je.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Ona je poručila da na zatvorenoj ledenoj plovi će biti organizirana takmičenja brzog klizanja, umjetničkog klizanja i hokejaška takmičenja.

Također, u sklopu svih takmičenja, bit će upriličeno takmičenje povodom 40. godišnjice otvaranja zimskih olimpijskih igara u našem gradu.

"Centar Skenderija i dalje ubrzanim koracima radi i doprinosi zajednici, društvu i gradu. Već ovaj mjesec imamo zakazano nekoliko koncerata i partija. Za iduću godinu najavljujemo sajam knjiga koji će biti u aprilu, kao i Travel fest koji će također biti u aprilu, a koji do sada nije viđen na našim prostorima i zauzimat će prostor kompletnog centra Skenderija. Ove godine Centar Skenderija će učestvovati u 40. međunarodnom programu sarajevske zime i gdje će biti partner programa", rekla je.

Aida Ramić je također naglasila da su u Centru posebno ponosni na alternativni centar koji je dao priliku mladim ljudima, neafirmisanim bendovima da iskažu svoje kulturne, kreativne mogućnosti. Bendovi pop, rock, svi koji su se prijavili imali su mogićnost da budu dio Centra.

Damir Petrinić, direktor Centra Skenderija, čestitao je rođendan Centra te je kazao da je Skenderija jedan od naših najznačajnijih kulturnih bisera.

Damir Petrinić, v.d. direktora Centra Skenderija (Foto: I. L./Klix.ba)
Damir Petrinić, v.d. direktora Centra Skenderija (Foto: I. L./Klix.ba)

"Ovaj prostor nije samo athitektonski dragulj, već i mjesto gdje se isprepliću historija, umjetnost, sjećanja generacija koje su prošle kroz njegova vrata. Svjedok je vremena, promjena. Nastala je kao mjesto susreta inspiracije i umjetnosti, a danas, godinama kasnije i dalje nam pruža mogućnost da se povežemo sa prošlim, sadašnjim i budućim generacijama. Skenderija nije samo svjedok bh. historije, već i aktivni učesnik u oblikovanju kulturnog i sportskog identiteta grada, kantona i Bosne i Hercegovine. Kroz decenije ovdje su se odvijale priče, stvarala su se sjećanja, a umjetnost je bila prisutna", rekao je.

Danas povodom rođendana Skenderije zahvalio se svima koji su očuvali ovaj prostor te je kazao da želi najaviti niz novih događaja i manifestacija koji još jednom dokazuju neuništivost atmosfere ovog prostora.

"Ove godine smo preuzeli štafetu odgovornosti i suorganizovanja manifestacija koji se pripremaju povodom 40 godina obilježavanja zimskih olimpijskih igara. Sve naše pripreme i organizacija zimske čarolije je priprema za postavljanje velikog leda i te manifestacije. Naša moralna odgovornost je da učestvujemo u popularizaciji zimskih olimpijskih sportova. Bit će besplatne škole klizanja, bit će predstavljeni prostori za rad", rekao je.

Od 1. decembra, se otvara "Zismka čarolija", 3. decembra, u Skenderiji će se obilježiti Svjetski dan klizanja povodom kojeg će se organizovati poseban događaj.

"Imat ćemo i neke predstave za djece, kućice na platou i još mnogo toga", rekao je.

Damir Petrinić je također kazao da od 17. do 22. aprila održat će se tradicionalni Sajam knjige, kao i Travel fest od 25. do 27. aprila.

"Od 1. decembra do samog kraja aprila imat ćemo vrlo atraktivne sadržaje za sve posjetioce Centra Skenderije", poručio je na kraju.

Reprezentativka Bosne i Hercegovine Samra Selimbegović također se obratila medijima te predstavila planirane aktivnosti.

Samra Selimbegović , reprezentativka Bosne i Hercegovine (Foto: I. L./Klix.ba)
Samra Selimbegović , reprezentativka Bosne i Hercegovine (Foto: I. L./Klix.ba)

"3. decembra bit će obilježavanje Svjetskog dana klizanja. To je jednodnevni festival klizačkih aktivnosti koji je organizovala Međunarodna klizačka unija, a koji za cilj ima promociju i afirmaciju klizačkih sportova. Primarni cilj je demonstracija klizačkih sportova u Sarajevu, kao i druženje sa ljubiteljima klizanja svih uzrasta. U sklopu ovog obilježavanja, imat ćemo organizovanu školu klizanja za početnike tako da jedan od ciljeva jeste i ostvarivanje tog nezaboravnog prvog iskustva i dodira sa ledom za početnike i one koji ranije nisu klizali", rekla je.

Ona je poručila da je u predstojećoj sezoni planirano i međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju, odnosno Sarajevo Open 2024. koje je organozovao Savez klizačkih sportova BiH.

"Ovo takmičenje je međunarodnog karaktera i na njemu se očekuje veliki broj svjetskih najuspješnijih klizača, s obzirom na to da bodovi sa ovog takmičenja utjecat će na bodove na svjetskoj rang listi. Očekujemo dolazak preko 200 klizača koji će nastupiti u našem gradu", rekla je.