Odluka vlade
887

Od 1. augusta niže cijene karata za javni prijevoz u Sarajevu

B. R.
Snižene cijene pojedinačnih karata u javnom prijevozu u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Snižene cijene pojedinačnih karata u javnom prijevozu u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo najavili su da će cijene pojedinačnih karata za javni prijevoz biti niže, a da će cijene mjesečnih karata ostati iste.

Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, prihvatili su prijedlog resornog ministarstva o novim cijenama i subvencioniranju karata za javni prevoz.

"Svjesni smo da su cijene na svim poljima povišene, neke čak i udvostručene, stoga smo morali pronaći rješenja kako da zaštitimo građane i od ove vrste poskupljenja. Cijene prevoznika, kao i troškovi prevoznika su porasli, međutim uprkos poskupljenjima cijena svih energenata, snižavamo cijenu pojedinačne karte za javni prijevoz", istakao je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP).

Kako su poručili iz kantonalne vlade, uprkos velikim poskupljenjima, cijena pojedinačne karte za tramvajski i trolejbuski saobraćaj te autobuski i minibuski kod oba prevoznika će od 1. augusta ove godine iznositi 1,40 KM, umjesto dosadašnjih 1,60 KM.

Cijena mjesečnih karata i kupona, zahvaljujući subvencioniranju, neće biti povišena.

"Realna cijena pojedinačne karte, na osnovu poskupljenja koja imamo, je za 0,80 KM viša od ove koju smo dali našim građanima. Pored toga što smo našli načine da prevoznicima subvencioniramo dosadašnju cijenu karte, kako ne bi došlo do poskupljenja kao u većini gradova, uspjeli smo pronaći rješenja za dodatno sniženje cijene karte. Osluškivali smo potrebe građana i na osnovu svih informacija, u veoma izazovnom vremenu za kućne budžete, nismo mogli dozvoliti da pored svih ostalih poskupljenja, imamo i skuplji javni prijevoz", dodao je ministar Šteta.

Sa Vijećem roditelja Kantona Sarajevo, kako je izjavio Šteta, Ministarstvo saobraćaja održava stalnu komunikaciju i ističe da će kuponi za đake i studente nastaviti važiti u julu i augustu, odnosno tokom raspusta.

"Sve inicijative roditelja i učenika su došle do nas i ovo je jedan od načina na koji podržavamo naše đake i studente da povoljnije koriste javni prijevoz i tokom raspusta", zaključio je Šteta.

Odluka o cijenama karata vrijedi do kraja godine, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.