"BH Gas"
0

Od 1. aprila plin jeftiniji za 12,5 posto

Sarajevo-x.com
Nakon što je početkom decembra prošle godine poskupio plin za 29 posto, glavni uvoznik ovog energenta "BH Gas" najavljuje nove korekcije cijena.

Naime, cijena plina od 1. aprila bit će snižena za 12,5 posto, a računi sa korigovanim cijenama građanima će biti dostavljeni početkom maja.

"Do sniženja je došlo zbog smanjenja cijene ruskog prirodnog gasa, te zbog trenutne cijene barela nafte i kursa dolara, a to su dvije glavne determinante za određivanje cijene plina", potvrdio je za naš portal Almir Bečarević, direktor "BH Gasa".

Ovo je prvo snižavanje cijena prirodnog gasa u ovoj godini. Bečarević je dodao da možemo očekivati nova sniženja cijena u narednih nekoliko mjeseci, ukoliko barel nafte i kurs dolara budu na istom nivou.

Podsjećamo, plin je od 1. decembra prošle godine poskupio za 29 posto, a resorno ministarstvo trgovine najavilo je da će u prvom kvartalu 2009. godine plin ponovo pojeftiniti i to za 25 posto. Direktor "BH Gasa" navodi da se za takvu korekciju cijene još nisu stvorili preduslovi, ali da u narednom periodu možemo očekivati ispunjenje obećanja.

"Nadamo se da će gas biti još jeftinji nego što smo najavili te da će u narednu zimsku sezonu građani ući sa novim, prihvatljivijim cijenama", kazao je Bećarević.