Sredoje Nović
0

Od 1. 7. testno izdavanje biometrijskih pasoša

FENA
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović čvrsto vjeruje da bi 1. jula moglo početi testno izdavanje biometrijskih pasoša, a tada bi se mogla dati i ocjena da li je BiH spremna za bezvizni režim sa zemljama Evropske unije kada je u pitanju izdavanje pasoša.

Nović je ovo izjavio nakon današnjeg sastanka u Sarajevu s predstavnicima svih minstarstava unutarnjih poslova u BiH te Ministarstva za lokalnu samoupravu iz RS-a i ministarstvima pravde u FBiH koja su nadležna za matične knjige, uvjerenja o državljanstvu i drugo. Sastanku je prisustvovao i šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas.

On kaže da je cilj sastanka bio da se uozbilji cijeli proces izdavanja biometrijskih pasoša. Na sastanku je prezentirano šta je postignuto, šta su planirane aktivnosti i određeni su precizni rokovi za nadležne institucije.

Ministar civilnih poslova je istaknuo i da je uspješno završena tenderska procedura na kojoj je pobijedila njemačka firma Bundesdrukerei, s kojom se potpisivanje ugovora očekuje u desetak dana. Dalje je naveo da neće biti nikakvih problema u finansiranju projekta izdavanja biometrijskih pasoša, pri čemu će se nastojati da građani ne plaćaju veću cijenu od sadašnje.

Da bi se došlo do izdavanja biometrijskih pasoša potrebno je ostvariti niz sigurnosnih uvjeta. Nović kaže da ga raduje da je u tom smislu postignut određeni napredak, ali je naglasio da će delegacija Evropske komisije posjetiti BiH u martu i da će sama odlučiti u kojem će entitetu, kantonu ili općini vršiti lični uvid u pripremu za izdavanje biometrijskih pasoša.

Zato je Nović od svih odgovornih faktora zatražio da se dodatno posvete ovom poslu.

I šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas je upozorio da za sigurnost biometrijskih pasoša moraju biti sigurni dokumenti na osnovu kojih će se oni izdavati (rodni listovi i uvjerenja o državljanstvu), što zahtijeva značajan napor svih institucija, uključujući općine.

  • Pozitivni efekti neće biti vezani samo za liberalizaciju viznog režima, već će cijeli proces izdavanja dokumenata biti znatno olakšan nakon digitalizacije, kazao je Kourkoulas, navodeći da samo Općina Centar Sarajevo godišnje izda čak 900.000 takvih dokumenata.