Tehnologija u službi
22

Od 1.000 do 50.000 KM: Zenička policija jedina u FBiH koristi dronove u svojim akcijama

Piše: E. M.
DJI Inspire dron
(Foto: MUP ZDK)
Dronovi predstavljaju male bespilotne letjelice kojima se upravlja sa zemlje, a po prvi put u široj upotrebi na našem području su korišteni tokom majskih poplava 2014. godine. Na području Federacije Bosne i Hercegovine samo policija Zeničko-dobojskog kantona koristi dron u svojim akcijama, dok MUP KS posjeduje dron koji do sada nije korišten.

Federalna uprava civilne zaštite dronove je po prvi put koristila u majskim poplavama 2014. godine. S ciljem pravovremenog djelovanja i ne gubljenja vremena pretraživanjem terena čamcima, Federalna uprava civilne zaštite je koristila dron te tako iz zraka pretražila poplavljena područja i spašavala ljude.

Operacije FUCZ danas nezamislive bez drona

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kaže da je upotreba drona u akcijama FUCZ-a danas neizostavna.

"Dronovi su svoju efikasnost pokazali i u minskim poljima kod izvođenja priprema za neki zadatak ili brzi odgovor. Tokom uništavanja bombe iz Drugog svjetskog rata u Bosanskoj Otoci dron nam je bio od velikog značaja jer smo upravo slanjem njega na mjesto eksplozije imali uvid da li je sve prošlo u najboljem redu", pojašnjava Solak.

S obzirom da im se poligoni za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava nalaze na javnim površinama koje nisu ograđene, često dronom nadgledaju teren i tako provjeravaju da li je područje bezbjedano za sigurno uništavanje NUS-a.

"Tri godine koristimo dronove i razmišljali smo i o upotrebi termalnih kamera u požarima jer u dimu nekada ne vidimo ništa pa ni mjesto pravog žarišta. Termalnim kamerama koje se mogu ugraditi na dronove sve bi bilo lakše. Dronom dobijemo sve informacije, u svakom trenutku imamo sve detalje, koordinate, GPS je povezan za serverom, pravi tracking… Prije je to bila skupa investicija, a danas je itekako pristupačna i potrebna u našim akcijama", dodaje Solak.

Međutim, jedan od problema korištenja dronova za cjelodnevne akcije je vrijeme koje on može ostati u zraku. Za kraće akcije i nadgledanje terena od 30 do 50 minuta akcije FUCZ dronovi su se pokazali kao odlična investicija, dok su za duže akcije potrebni dronovi s mogućnošću ostajanja u zraku do pet sati.

"Federalna uprava civilne zaštite danas ne bi mogla normalno funkcionisati bez upotrebe dronova i drugih tehnoloških dostignuća. Digitalna kartografija je na prvom mjestu, a zatim i GPS-ovi, dronovi, raznorazni senzori, sve je to danas neminovno. Moramo pratiti tehniku, ali mnoštvo je stvari koji nama olakšavaju sve to. Neke ne možemo priuštiti, ali možemo ovu jeftinu koja nam je dostupna i koja nam olakšava posao", zaključio je Solak.

Solak ističe da upravljanje dronom nije jednostavno i da on u pogrešnim rukama može biti jako opasan. Jedan od problema je i to što roditelji rekreativno kupuju djeci dronove ne razmišljajući o posljedicama.

"Iako na nekim područjima postoje uređaji koji ometaju korištenje dronova, roditelji danas ne razmišljaju šta njihova djeca mogu uraditi. S dronom, ukoliko ga dignete previše visoko na području gdje ne biste trebali, možete srušiti helikopter, avion... S obzirom na to, slobodno možemo reći da je to 'smrt u rukama neukih'", pojašnjava Solak.

MUP ZDK jedini u Federaciji BiH koristi dron u svojim akcijama

Pripadnici Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nedavno su pomoću drona u okolini Zenice pronašli veći zasad indijske konoplje. Upravo koristeći dron izvršeno je izviđanje na širem prigradskom području i zahvaljujući novim tehnologijama video nadzora i snimanja uočen je manji prostor koji se bitno razlikovao od okoline, jer je očigledno bio prostor iskrčene šume.

Analizom video snimka došlo se do saznanja da se prostor koristi kao zasad biljki koje asociraju na indijsku konoplju. U razgovoru za Klix.ba glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Ahmić je izjavila kako žele pratiti trend policijskih infrastruktura u modernijim državama.

"Široki spektar opreme koju smo nabavili obuhvata i dronove koji su nam pomogli prilikom rasvjetljivanja krivičnih djela", kazala je Ahmić te dodala da je nabavka opreme pokazatelj opredjeljenja MUP-a ZDK da ima opremljene policijske jedinice koje će brzom i profesionalnom reakcijom rasvijetliti najsloženija krivična djela.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona su kazali kako su nedavno obnovili vozni park te da su svoje aktivnosti usmjerili na postavljanje videonadzora u gradu, ali da će im plan u budućnosti biti nabavka bespilotnih letjelica koje bi im olakšale djelovanje na terenu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su istakli da su nedavno nabavili dron, ali da ga nisu koristili u svojim aktivnostima. Drugi MUP-ovi na području Federacije Bosne i Hercegovine ne posjeduju dronove, a u slučaju da potrebe planiraju ih posuditi.

Vatrogascima na raspolaganju dronovi KUCZ i FUCZ, novac potrebniji za opremu

Pripadnici profesionalnih vatrogasnih jedinica u Zeničko-dobojskom kantonu na raspolaganju imaju dronove s termalnim kamerama koje je nabavila Kantonalna uprava civilne zaštite.

Generalni sekretar vatrogasnog saveza Zeničko-dobojskog kantona Adnan Ćukle kaže kako je nabavka dronova za svaku vatrogasnu jedinicu teško izvodiva.

"Mi na raspolaganju imamo dron s termalnom kamerom od Kantonalne uprave civilne zaštite. S obzirom na to da nama dronovi toliko često i ne trebaju, ne znamo ni koliko je uredu da ga svaka vatrogasna jedinica ima i izlaže se trošku. Kantonalna uprava civilne zaštite sa svojom opremom je uvijek na raspolaganju kada je potrebno i što je najbitnije efikasno i pravovremeno djelujemo", kazao je Ćukle.

Dodao je da je vatrogasnim jedinicama potrebna odgovarajuća vatrogasna oprema te da je novac potrebno usmjeriti na to.

Cijena osnovnog drona s kamerom iznosi oko 999 KM (domet do 1 kilometra), srednja klasa dronova s kamerom i dometom do 8 kilometara iznosi oko 4.000 KM, dok dronovi s termalnim kamerama koje mogu uzeti samo pravna lica i službe iznose oko 50.000 KM.