CCI
0

Ocjena rada kantonalnih vlasti u prva četiri mjeseca ove godine

FENA
Rezultati monitoringa rada kantonalnih organa vlasti u prva četiri mjeseca 2008. pokazuju da postoje određene pozitivne promjene u poređenju sa 2007. godinom.

U odnosu na 2007. većina kantona je usvojila programe rada, zatim i budžete u zakonskom roku, veći je broj mjera koje se odnose na Građansku platformu, veći je procenat realizacije zakona. Ipak, sve ovo je nedovoljno, jer promjene nisu suštinske prirode, a aktivnosti kantonalnih vlasti u prva četiri mjeseca 2008. godine nisu bile dovoljno usmjerene na poboljšanje sve lošijeg životnog standarda građana, saopćeno je na današnjoj press konferenciji Centra Civilnih Inicijativa (CCI) na kojoj je predstavljena detaljna ocjena rada izvršnih i zakonodavnih vlasti 10 kantona u FBiH za prva četiri mjeseca ove godine.

Među najlošije ocijenjenim je Skupština Kantona 10, koja još uvijek nema program rada za 2008. godinu. Ni Vlada tog kantona se nije puno bolje pokazala sa realizacijom programskh aktivnosti, jer je realizovala samo 15,5 posto od planiranog, kazao je koordinator monitoring tima za praćenje vlada u FBiH Denis Telić.

Ovo je nešto bolji rezultat od Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, čiji procent realizacije vlastitog programa iznosi skromnih 13,3 posto. Skupština Unsko-sanskog kantona je, također, među nabrojanim po lošoj realizaciji programa, jer je u prva četiri mjeseca realizovala samo 17,6 posto planiranih programskih aktivnosti, kazao je Telić.

On je naveo i primjer četiri ministarstva u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona koja nisu realizovala niti jednu aktivnost iz svoga programa rada. To su: Ministarstvo finansija na čelu sa ministrom Vjekoslavom Bakulom, Ministarstvo gospodarstva na čelu sa ministrom Žarkom Karačićem , Ministarstvo rada i socijalne skrbi na čelu sa ministrom Borisom Grizeljom , Ministarstvo prostornog uređenja, resursa i zaštite okoliša na čelu sa ministricom MarijanomBabić.

Kantonalni predstavnici vlasti su uredno primili i regrese za godišnje odmore u iznosu između 300 KM u Zeničko-dobojskom kantonu, pa čak i do 2.000 KM u Hercegovačko-neretvanskom. U Kantonu Sarajevo taj iznos je od 600 do 1.500 KM, USK - 670 KM, SBK - 600 KM, TK - 500 KM, Kantonu 10 - 400 KM.

Predstavnici CCI pozvali su kompetentne predstavnike vlasti u vladama i parlamentima da izvrše snažniji pritisak na svoje neodgovorne kolege, kako bi isti usmjerili svoju energiju i kompetencije u rješavanje prioritetnih građanskih problema ili kako bi, uz pritisak javnosti, otišli sa funkcija za koje nisu osposobljeni.

Predstavnici CCI-a naveli su kako je najneaktivnijih zastupnika tzv. šutljivih zastupnika ukupno 17. Najviše ih je u SBK - četiri, u TK i HNK po tri, Zapadnohercegovačkom kantonu, Posavskom kantonu i Kantonu 10 po dva i jedna zastupnica u USK-a.

Uz poziv liderima političkih stranaka da na odgovorne pozicije postavljaju odgovoran i sposoban kadar, spreman da riješi prioritetne probleme građana, CCI će nastaviti da prati rad vlasti u BiH i izvještava javnost o svakom neodogovornom pojedincu i stranci, kazao je Ivica Ćavar, koordinator monitoring tima za praćenje parlamenata.