{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ocjena izvještavanja bh. medija o religijskim pitanjima

F
4.7.2007. u 16:45
0
0
Ocjena izvještavanja bh. medija o religijskim pitanjima
0
Ocjena izvještavanja bh. medija o religijskim pitanjima
Mediji u Bosni i Hercegovini u izvještavanju o vjerskim zajednicama i temama slijede interese i afinitete svoje ciljne skupine, religije se prezentiraju uglavnom separativno uz zanemarivanje multireligijskog karaktera bh. društva i jaku dominaciju društveno-političkog konteksta, osnovni su zaključci studije o medijskoj prezentaciji vjerskih tema predstavljene danas u Sarajevu.
Riječ je o studiji posvećenoj medijskom praćenju vjerskih tema, crkava, vjerskih zajednica i autoriteta, svrstanoj u zbirku radova "Mediji i religija". Rađena je na osnovu monitoringa 12 štampanih i devet elektronskih medija. Zbirka nudi i tekstove pripadnika četiri tradicionalne crkve i vjerske zajednice u BiH u kojima iznose njihovu refleksiju o temi medija i religija.

Monitoring medija trajao je od 15. decembra prošle do 10. januara ove godine te tokom marta, a analizom sadržaja obuhvaćene su dnevne novine u BiH, ali i one iz Srbije i Hrvatske čije su teme posvećene BiH. Također, praćen je rad i sedmičnih novina te programi radijskog i TV servisa.

Tokom prezentacije je izneseno mnoštvo konkretnih primjera medijskog pisanja i izvještavanja o vjerskim temama, koji u većini slučajeva ukazuju na nedostatak otvaranja međureligijskog dijaloga i zajedništva. Postoje i pozitivni primjeri, ali su uglavnom u manjini.

Jedan od primjera je Javni RTV servis BiH u čijem je programu najzastupljeniji bio islam, kao većinska religija. Veliki broj sadržaja bio je posvećen i unutarvjerskom islamskom sukobu vezanom za pokret vehabija u BiH, sa snažnim političkim i ideološkim kontekstom.

U vijestima istog servisa malo je zastupljen katolicizam i pitanja od značaja za Jevreje.

Također, tekstove u sedmičnim novinama karakterizira snažna doza kritike koja korenspondira s političkim afinitetima. Tako "Slobodna Bosna" i "Dani" donose najveći broj kritika prema Islamskoj zajednici, posebno reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću te vehabijama.

Primjetno je i parcijalno potenciranje ugroženosti religija u BiH, a u tekstovima u kojima je prisutna velika doza mržnje optužba je često iznesena bez pravih argumenata.

Zbirku "Mediji i religija" radio je Media plan institut, uz podršku njemačke Fondacije Konrad Adenauer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: