Dok čekaju Inzkovu odluku
0

Oči Mostaraca uprte u Sarajevo

SRNA
Oči Mostaraca uprte su u pravcu Sarajeva u kojem bi visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko trebalo da donese konačnu odluku za rješenje "mostarskog problema".

Budući da je od lokalnih izbora prošlo 14 mjeseci, a Gradsko vijeće Mostara još nije izabralo gradonačelnika, Inzko je prinuđen da donese bilo kakvu odluku koja će omogućiti normalno funkcionisanje grada koji se nalazi na rubu ponora.

Inzko bi danas o tome trebalo da razgovara i sa ambasadorima zemalja članica Savjeta za provođenje mira u Sarajevu.

Totalna politička, kulturna, ekonomska i finansijska blokadu u gradu nastupila je i zbog neusvajanja budžeta i štrajkova koji traju cijelu godinu.

Radnici javnih preduzeća koja se finansiraju iz gradskog budžeta nemaju plata, gradska uprava ne pruža usluge građanima, vatrogasci ne odlaze na intervencije, a gradske ulice su u potpunosti zatrpane otpadom, jer komunalna preduzeća nemaju sredstava za odvoz smeća.

Međutim, i pored situacije kakva je trenutno u Mostaru, vladajuće stranke - HDZ BiH i SDA, ali i ostali koji participiraju u vlasti, nimalo nisu zabrinuti, ili se barem tako čini građanima.

Ukoliko OHR ostane pri dosadašnjim tvrdim stavovima da se Statut Mostara ne može mijenjati, visoki predstavnik, prema nagađanjima stranaka u Mostaru, ima dvije mogućnost.

Prva moguća opcija predviđa izbor gradonačelnika jednostavnom prostom većinom bez dosadašnjih 18 glasova, dok je drugo rješenje na tragu raspuštanja Gradskog vijeća i raspisivanja novih izbora, što priželjkuju sindikati i građani Mostara, koji su ogorčeni situacijom.

Ukoliko Inzko ne donese odluku koju priželjkuju iz Kriznog štaba za bolji Mostar, poručuju da će provesti anketu među građanima od kojih će tražiti izjašnjavanje o tome da li građani podržavaju vanredne izbore za Gradsko vijeće.

Lokalni izbori u Mostaru održani su 5. oktobra prošle godine, a od tada Gradsko vijeće nije izabralo gradonačelnika, niti usvojilo budžet grada za 2009. godinu.