Američka crna lista
422

Očevim stopama: SAD uvele sankcije Igoru i Gorici Dodik

N. V.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je nove sankcije pojedincima i firmama u Bosni i Hercegovini, odnosno Igoru i Gorici Dodik te firmama koje su s njima povezane.

Kako je iz američkog ministarstva navedeno, njihov otac koji je predsjednik RS-a je proruski i nacionalistički orijentisan te su mu zbog toga ranije uvedene sankcije.

On je 5. januara 2022. stavljen na crnu listu, kao i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Također se nalazi i pod sankcijama Velike Britanije.

U posljednjem uvođenju sankcija, Amerika je, osim Igoru i Gorici Dodik kao pojedincima, sankcije uvela i njihovim firmama.

Tako su sada na crnoj listi OFAC-a i firme: Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik SP Banja Luka, Agro voće d.o.o. Laktaši, Global liberty d.o.o. Laktaši koje su povezane sa Goricom te Fruit Eco d.o.o. Gradiška, koja je povezana sa Igorom Dodikom.

Američka ambasada BiH se oglasila o najnovijim sankcijama kazavši da su Igor i Gorica Dodik ključni dio Dodikove mreže podrške s ciljem omogućavanja njegove korupcije. Tvrde da su njih dvoje uzimali javna sredstva iz budžeta RS-a i građana s ciljem sopstvenog bogaćenja.

"Također su podržavali destabilizirajuće politike, djela i retoriku kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH", poručili su iz Ambasade SAD-a.

U posljednjoj reviziji OFAC-ove liste sankcija, jedna osoba je i obrisana, a riječ je o Aleksandru Karadžiću.