{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Očekujemo određeni napredak do juna'

F
20.5.2009. u 17:57
0
5
'Očekujemo određeni napredak do juna'
0
'Očekujemo određeni napredak do juna'
Ove godine BiH može napraviti važan korak ka članstvu u NATO-u i EU, ispunjavanjem pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira u vezi sa zatvaranjem OHR-a i njegovom tranzicijom u Ured specijalnog predstavnika EU, istaknuli su danas u zajedničkoj izjavi potpredsjednik SAD-a Joseph Biden i visoki predstavnik za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU Javier Solana.
- Očekujemo da se određeni napredak u tom pravcu postigne do juna, a proces završi u oktobru - naveli su Biden i Solana.

Naglašavaju kako je jasno šta još treba uraditi - riješiti pitanje raspodjele državne imovine između države i entiteta, riješiti pitanje vojne imovine, uključujući uništavanje viška naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava, te dobiti pozitivnu ocjenu Komiteta PIC-a u vezi sa situacijom u BiH na osnovu usaglašenosti sa Dejtonskim sporazumom.

Biden i Solana pozdravljaju liderstvo visokog predstavnika Valentina Inzka u ovom procesu, te napominju da je ova tranzicija samo prvi korak, jer još puno više treba uraditi.

Podsjećaju da su jučer posjetili Sarajevo, kao predstavnici SAD-a i EU, s porukom podrške i zabrinutosti. Izražavaju podršku BiH, jedinstvenoj državi s dva entiteta, Dejtonskom sporazumu, te težnji stanovnika BiH ka pridruženju evropskim i transatlantskim institucijama.

Također podržavaju reforme koje će biti potrebne za ostvarenje ove evropske budućnosti.

Iskazuju i svoju podršku liderima koji imaju hrabrosti da, kako bi došli do kompromisa, prevaziđu etničke podjele, grade povjerenje, učvršćuju stabilnost i donose prosperitet BiH.

Izražavaju zabrinutost zbog izjava i aktivnosti u posljednjih nekoliko godina koje predstavljaju prijetnju teritorijalnom integritetu BiH, ovlastima države i pravima entiteta.

Biden i Solana su također zabrinuti zbog ekonomske situacije i primjećuju potrebu za većom fiskalnom kontrolom, finansijskom odgovornošću i transparentnošću.

Zabrinuti su i za neovisnost pravosudnih institucija i vladavinu zakona.

Biden i Solana ističu, kako je saopćeno iz Amrričke ambasade u BiH, da će napredovanje na putu ka članstvu u EU i NATO savezu donijeti istinske prednosti građanima BiH.

One bi, na kraju, mogle biti bezvizni režim, više aktivnosti u oblasti trgovine i investicija, podrška ekonomskom razvoju i prosperitetnoj, stabilnoj budućnosti BiH u integriranom regionu zapadnog Balkana.

- Za to će biti potrebno zajedničko djelovanje i kompromis kako bi se ostvarile potrebne reforme, uključujući i funkcionalan ustav BiH, naveli su u zajedničkoj izjavi Biden i Solana.

Ističu kako će SAD i EU dati podršku ovom procesu razvoja i reformi, te izražavaju nadu da će sljedeći put posjetiti BiH koja planski napreduje na svom putu ka EU i NATO savezu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: