Lagumdžija o ukidanju viza
0

"Očekujemo od EU da ispravi grešku prema građanima BiH"

FENA
Evidentno je da Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija žele da ponude svoj aktivan angažma u mjeri u kojoj političke strukture u BiH imaju spremnost da bilo šta urade.

Ovo je kazao predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija danas nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Stuartom Johnsom i direktorom u Sekretarijatu Vijeća EU za zapadni Balkan, istočnu Evropu i centralnu Aziju ambasadorom Zoltanom Martinuszom.

„Duboko su svjesni da su naredna tri mjeseca velika šansa i za građane, a i za vlasti u BiH da se okonča prva faza procesa strukuralnih reformi, odnosno ustavnih reformi. Svima je jasno da ako ustavne reforme i strukturalne reforme imaju šansu do kraja mandata aktuelne vlasti onda je to period od naredna tri mjeseca“, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da su tokom razgovora vrlo jasno rekli gostima koji imaju mandat da utječu na to, da očekuju od EU da ispravi grešku napravljenu prema građanima BiH „u kojoj su građani BiH žrtve domaćih vlasti i evropske birokratije koja ih je stavila u neravnopravan položaj u odnosu na susjede“.

Lagumdžija ističe da nije normalno da se BiH tretira kao država čiji građani treba da ispunjavaju šengenske vize dok, uz puno uvažavanje prema susjedima, Srbija, Makedonija i Crna Gora idu naprijed.

Predsjednik SDP-a je kazao da će ta stranka podržati svaki zakonski projekt koji bude u parlamentu, a koji je potreban da se ispune uvjeti.

„Svaki zakon koji ima štambilj EU, kao potrebni zakon za skidanje nepravednog viznog režima, SDP će podržati“, kazao je Lagumdžija.

Dobili smo uvjeravanja, dodao je, ukoliko se to učini da je moguće da već krajem godine EU donese pozitivne odluke za građane BiH i da se tokom iduće godine skine vizni režim sa šengenskim zemljama.

Kad su u pitanju ustavne reforme, Lagumdžija je naglasio da je SDP spreman da učestvuje u svakim razgovorima o ustavnim reformama koje će biti strukturalne i suštinske reforme.

„Bilo kakva kozmetička popravka ustava, a naročito ove popravke koje bi išle ka tome da rezultat ustavnih reformi bude da parlament bude duplo veći, pa da umjesto 42 čovjeka imamo 84, mi u tome nećemo učestvovati. Ukoliko se radi o sadržinskim reformama koje znače fiunkcionalnu državu, kako često ponavljamo „paket plus“ koji znači da ide iznad onoga što se dostiglo u aprilu 2006., mogu računati na podršku SDP-a“, kazao je Lagumdžija.

Dodao je da su predstavnici SDP-a sličan razgovor danas imali i s predstavnicima Vijeća Evrope, „koji su nam jasno dali do znanja da se očekuje da se naš ustav uskladi s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, to jest da se napravi modifikacija u Predsjedništvu i da se eventualno duplira parlament“.

Na novinarsko pitanje da li je u trenutnom političkom ambijentu moguće razgovarati o ustavnim promjenama, kazao je: “Da li je moguće do Nove godine napraviti ustavne reforme, moguće je. Da li je realno, nije realno ukoliko aktuelni lideri vladajućih stranaka ne promijene svoje ponašanje.“