|

"Očekujemo da Radmanović preispita svoj stav o Palestini"

"Očekujemo da Radmanović preispita svoj stav o Palestini"
10
F
FENA
12.2.2013. u 11:58
19
komentara
10

dijeljenja
"Očekujemo da Radmanović preispita svoj stav o Palestini" Theodosios Atallah Hanna
Arhiepiskop Grčko-pravoslavnog patrijarhata u Jerusalemu Theodosios Atallah Hanna razočaran je stavom da predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović nije podržao priznanje palestinske države.
On je sinoć u tv emisiji "Recite Al Jazeeri" u razgovoru s Mirjanom Hrgom rekao da se očekivalo od Radmanovića da stane uz palestinski narod.

"Željeli smo da uzme u obzir da i Palestinci hrišćani pate od posljedica izraelske okupacije kao što pate njihova braća muslimani. Očekivali smo njegovu solidarnost. Ja zaista s pozicije mitropolita Jerusalemske patrijaršije ne mogu shvatiti jedan ovakav stav. Zbog toga smo se suprotstavili ovakvom stavu, kritizirali i osudili", rekao je arhiepiskop Theodosios.

Naglasio je da očekuje od Radmanovića da preispita svoj stav.

"Očekujemo od ovog člana Predsjedništva BiH da preispita svoj stav. Obraćamo mu se uz duboko poštovanje. Nikoga ne huškamo na bilo koga. Nije sastavni dio naše politike da vrijeđamo bilo koga, niti koristimo uvredljive riječi prema bilo kome. Mi poštujemo sve ljude i znamo kako im se treba obraćati. Od člana Predsjedništva BiH (Nebojše Radmanovića) očekujemo da još jednom preispita svoj stav i da se vrati svojim pravoslavnim vrijednostima, pošto je on pravoslavac", rekao je u Jerusalemu arhiepiskop Theodosios.

U razgovoru za Al Jazeeru arhiepiskop Theodosios govorio je o Palestini i Jerusalemu, o judaizmu, hrišćanstvu i islamu, o značaju svetog grada Jerusalema za sve tri monoteističke religije.

Omiljen među Arapima, ali ne i kod izraelskih vlasti, arhiepiskop Theodosios ne prihvata teze prema kojima se u Palestini vodi jevrejsko-muslimanski vjerski sukob, kritikuje okupaciju Palestine i podržava pravo na povratak svih Palestinaca, muslimana i hrišćana, na okupirane teritorije.
Prijavi grešku


Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...