{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Očekujemo da Evropska komisija ispuni obećanja"

S
19.10.2009. u 18:10
0
2
"Očekujemo da Evropska komisija ispuni obećanja"
0
"Očekujemo da Evropska komisija ispuni obećanja"
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je da očekuje da će Evropska komisija imati razumijevanja za BiH i da će ispuniti obećanja da su biometrijski pasoši ključ za bezvizni režim.
"Sačekaćemo da vidimo je li to zaista tako", rekao je Nović novinarima u Banjaluci na promociji početka izdavanja biometrijskih pasoša.

Nović je naveo da od entitetskih parlamenata očekuje da hitno i bez odlaganja usvoje zakone o elektronskom vođenju matičnih knjiga i da je svaki izgovor da taj zakon nije dobar u nečemu udar na bezbjednost biometrijskih dokumenata.

"Svaki izgovor za njihovo neusvajanje biće atak na izdavanje biometrijskih pasoša, odnosno na mogućnost dobijanja negativne ocjene Evropske komisije koja bude poslala svoje eksperte da sve to utvrđuje", precizirao je Nović.

On je naveo da je za samo šest mjeseci doneseno šest ključnih sistemskih zakona, koji su bili uslov za ulazak u priču o biometrijskim pasošima, počev od Zakona o ličnim kartama, prebivalištu i boravištu građana, do Zakona o putnim ispravama i dodao da je doneseno više od 35 podzakonskih akata, pravilnika, instrukcija.

"Ovo nije baš tako jednostavan posao. U sistem je uvezano više od 160 institucija u BiH na više od 320 lokacija, provedeno je šest međunarodnih tendera, od kojih ni u jednom nije bilo kakvih sumnji", naveo je Nović.

Ministar Nović je napomenuo da je bilo veoma mnogo opstrukcija, podmetanja i različitih komentara do početka izdavanja biometrijskih pasoša, pa čak i perioda kada je postojala želja za potpunom diskreditacijom cjelokupnog sistema bivšeg CIPS-a, a današnje IDDEEA.

"Bilo je to krajnje nekorektno i neodgovorno od onih koji su više mislili kako u taj CIPS zaposliti pojedince, a ne kako pomoći menadžmentu da se izdigne iznad svakodnevnih političkih pitanja i da dođe do ovog rezultata", ocijenio je Nović.

Prema njegovim riječima, danas je veliki dan za građane BiH i veoma se kratko čekalo na biometrijske pasoše, jer su sve zemlje u okruženju, pa i zemlje EU na ovim poslovima radile minimalno od tri do šest godina.

"Mi smo jedina zemlja koja je za ovako kratko vrijeme, dvije i po godine, morala da završi ovaj ogroman posao", istakao je Nović i dodao da je to znak da se, ako u "ovoj zemlji nešto ozbiljno želi da se uradi i ukoliko svi iskreno pristupe rješavanju određenih pitanja", može doći do kraja.

Nović je pozvao ministarstva unutrašnjih poslova, te uprave i lokalne samouprave da u svim organima hitno privedu kraju donošenje antikorupcionih programa za odsjeke za izdavanje biometrijskih pasoša, te da vrše redovnu kontrolu svih dokumenata kako bi se onemogućila bilo kakva zloupotreba od pojedinaca koji imaju takve namjere.

Nović je istakao i da očekuje nastavak obuke svih kadrova koji rade na ovim poslovima.

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović rekao je da je ovaj korak jedan od najvažnijih na pravcu pomoći privredi i poslovnim ljudima.

"U momentu kada budemo u potpunoj liberalizaciji viznog režima, mislim da će oni imati najviše koristi, a mislim da će i EU imati koristi jer mnogi ljudi odustaju od poslovnih putovanja i poslova, zbog procedura koje danas moraju proći", kaže Mujezinović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: