{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Očekujem da BiH aplicira za MAP u prvoj polovini 2009."

F
4.2.2009. u 15:28
0
0
"Očekujem da BiH aplicira za MAP u prvoj polovini 2009."
0
"Očekujem da BiH aplicira za MAP u prvoj polovini 2009."
Selmo Cikotić
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić danas je izrazio očekivanje da će naša zemlja u prvoj polovini ove godine aplicirati za pristupanje Akcionom planu za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan - MAP), što predstavlja posljednji korak ka punopravnom članstvu u ovom vojno-političkom savezu.
Komentirajući pitanje u vezi s određenim "dilemama" koje su se u tom pogledu pojavile, Cikotić je kazao da na tom planu nema nikakvih promjena, potvrdivši opredijeljenost odbrambenih struktura da određene procese neophodne za pristupanje MAP-u dodatno intenziviraju.

U tom kontekstu, podsjetio je da je NATO odlučio da u sklopu narednog samita u aprilu, na kojem je prema ranijim najavama BiH trebala aplicirati za MAP, ne razmatra nijednu aplikaciju.

Cikotić je, istovremeno, naveo da i unutar BiH postoje razlozi koji podrazumijevaju intenziviranje rješavanja određenih pitanja da bi aplikacija BiH za uključivanje u MAP bila kredibilnija, a što uključuje provedbu policijske reforme, rješavanje statusa vojne imovine i donošenje zakona o kontroli kretanja naoružanja i vojne opreme.

MAP predstavlja okvir kroz koji NATO pruža pomoć, savjete i praktičnu potporu zemljama koje žele postati članicama da se pripreme za članstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: