{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Očekujem da BiH aplicira za MAP u prvoj polovini 2009."

F
4.2.2009. u 15:28
0
0
"Očekujem da BiH aplicira za MAP u prvoj polovini 2009."
0
"Očekujem da BiH aplicira za MAP u prvoj polovini 2009."
Selmo Cikotić
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić danas je izrazio očekivanje da će naša zemlja u prvoj polovini ove godine aplicirati za pristupanje Akcionom planu za članstvo u NATO-u (Membership Action Plan - MAP), što predstavlja posljednji korak ka punopravnom članstvu u ovom vojno-političkom savezu.
Komentirajući pitanje u vezi s određenim "dilemama" koje su se u tom pogledu pojavile, Cikotić je kazao da na tom planu nema nikakvih promjena, potvrdivši opredijeljenost odbrambenih struktura da određene procese neophodne za pristupanje MAP-u dodatno intenziviraju.

U tom kontekstu, podsjetio je da je NATO odlučio da u sklopu narednog samita u aprilu, na kojem je prema ranijim najavama BiH trebala aplicirati za MAP, ne razmatra nijednu aplikaciju.

Cikotić je, istovremeno, naveo da i unutar BiH postoje razlozi koji podrazumijevaju intenziviranje rješavanja određenih pitanja da bi aplikacija BiH za uključivanje u MAP bila kredibilnija, a što uključuje provedbu policijske reforme, rješavanje statusa vojne imovine i donošenje zakona o kontroli kretanja naoružanja i vojne opreme.

MAP predstavlja okvir kroz koji NATO pruža pomoć, savjete i praktičnu potporu zemljama koje žele postati članicama da se pripreme za članstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: