Sa sastanka u Vladi FBiH
0

Očekuje se normalizacija snabdijevanja gasom

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković predsjedavao je današnjim trećim sastankom operativnog tijela formiranog u cilju dnevnog praćenja i poduzimanja interventnih mjera za ublažavanju posljedica obustave prirodnog gasa.

Najvažnija vijest sa ovog sastanka je da je situacija sa plinom znatno povoljnija i da se već u toku današnjeg dana očekuje potpuna normalizacija stanja. Nakon što je sinoć potpisan ugovor o snabdijevanju sa alternativnim dobavljačem prirodnog plina, počev od današnjeg dana osiguran je uvoz dodatnih 1,5 miliona kubnih metara gasa dnevno, što je dovoljno da se plin osigura za domaćinstva i privredu.

Ove su količine ugovorene za narednih sedam dana, a ako do tada ne bude rješena situacija sa isporukom ruskog gasa ovaj će se alternativni uvoz nastaviti. To znači da će već danas domaćinstva u Sarajevu imati normalno snabdijevanje toplotnom energijom kao i da će potrebne količine plina dobiti i privreda. Što se tiče grijanja u Zenici i ono će biti normalizirano budući da je Arccelor Mittal dobio plin.

Na sastanku operativnog tijela, koje je odmah po izbijanju gasne krize formirano radi ublažavanja njenih posljedica, dogovoreno je da se situacija i dalje operativno prati svakog dana te da se već pristupi mjerama koje će osigurarti alternativna rješenja u slučaju ponavljanja ovakve situacije u nekom drugom trenutku. Jedna od njih je i utvrđivanje prioriteta u energetskoj politici Vlade FBiH.

Današnjem sastanku, pored premijera Brankovića, prisustvovali su federalni mistar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, premijeri Sarajevskog i Zeničko-dobojskog kantona, te direktori Federalne uprave civilne zaštite FBiH i javnih preduzeća iz gasnog sektora i elektroprivrede.