BiH
0

Očekuje nas snježna i hladna Nova godina

Sarajevo-x.com
Snijeg koji je prekrio glavni grad BiH jutros nije prouzrokovao uobičajene probleme u odvijanju gradskog saobraćaja, a iz Zimske službe KJKP RAD potvrdili su nam da su sva raspoloživa sredstva na terenu. Dženan Zulum iz METEOBiH-a kazao je za naš portal da bi za Novu godinu BiH trebala biti prekrivena snijegom.

"Za dane vikenda i prvi dan naredne sedmice vrijeme se uglavnom očekuje slično današnjem. Prema riječima naših sinoptičara, jutarnje temperature kretat će se najvjerovatnije u rasponu od minus 4 C° dok će se najviša dnevna temperatura u Bosni kretati oko 0 C°. Za dane vikenda očekuje se i slab snijeg u Bosni, a u Hercegovini će biti promjenjivo oblačno i sunčano vrijeme sa nešto većim temperaturama“, kazao je u razgovoru za Sarajevo-x.com Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Prema statističkoj prognozi, koju je Federalni hidrometeorološki zavod izradio na početku mjeseca, u decembru bi srednja mjesečna temperatura trebala biti nešto ispod višegodišnjeg prosjeka sa padavinama nešto malo iznad višegodišnjeg prosjeka. Najintenzivnije padavine očekuju se sredinom i krajem decembra. Tako da bi za novogodišnje praznike BiH trebala biti prekrivena snijegom.

"Generalno, očekuje nas nešto hladnija zima u odnosu na višegodišnji prosjek, a količine padavina trebale bi biti u granicama višegodišnjeg prosjeka“, naglasio je Zulum.

Prema podacima iz Informativne službe GRAS-a, jutros nije bilo poteškoća prilikom odvijanja gradskog saobraćaja, a iz Zimske službe KJKP RAD naglasili su da su sva raspoloživa sredstva na terenu te da se grad uredno čisti.