BiH
0

Očekuje nas najtoplije ljeto ikada

Sarajevo-x.com
Sarajevo
Sarajevo
Visoke temperature u našoj zemlji u stalnom su porastu, a svjetski meteorolozi predviđaju jedno od najtoplijih ljeta. U razgovoru za naš portal, meteorolog Željko Majstorović iz Meteorološkog zavoda BiH prognozira visoke temperature i za naredni period.

"Što se tiče BiH još uvijek nema nekih rekordnih vrućina. Vrijeme je u prethodnom periodu bilo dosta promjenjivo tako da temperatura još nije porasla do nekih zabrinjavajućih visina. U svim bh. gradovima bilježe se povećane vrijednosti koje se kreću oko 31°C u Mostaru, ali još uvijek nema rekorda“, rekao je Majstorović za Sarajevo-x.com. Najviša temperatura ikad izmjerena u maju u Bosni i Hercegovini iznosi 32,6 °C, a zabilježena je 1994. godine.

S obzirom na promjenjivost klime u narednih nekoliko dana mogući su i lokalni pljuskovi. "Talas sa sjeverozapada stiže tako da će vjerovatno prekosutra u BiH biti nekih nestabilnosti, lokalnih pljuskova i slično“, dodao je Majstorović.

Prema procjenama svjetskih meteoroloških stručnjaka očekuje nas jedno od najtoplijih ljeta ikada, ali još uvijek je teško dati bilo kakvu konačnu procjenu.

"Činjenica jeste da će biti veoma toplih perioda, ali konačnu fizičku prognozu za ljeto odnosno za juni, juli i avgust dat ćemo tek krajem maja“, objasnio je Majstorović.

Do tada je važno znati da će sutra u našoj zemlji biti sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Povećane oblačnosti bit će u zapadnim područjima gdje je moguća kiša. Vjetar slab do umjeren, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 13 do 21, a najviša dnevna od 24 do 32 stepena.

U Sarajevu će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 14, a najviša dnevna oko 28 stepeni.