Firma BBM Sarajevo
111

Obustavljeno istraživanje zlata kod Fojnice do daljnjeg: Mještani im ne daju da rade uprkos dozvolama

Piše: M. N.
Na ulazu u rudnik zlata u Bakovićima (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na ulazu u rudnik zlata u Bakovićima (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kompanija BBM iz Sarajeva obustavila je do daljnjeg aktivnosti istraživanja zlata na istražnom prostoru u Bakovićima kod Fojnice zbog nemogućnosti normalne i kontinuirane dopreme repromaterijala i opreme neophodne za nastavak istražnih radova jer mještani MZ Bakovići i dalje blokiraju put.

Pozvali su nadležne da se uključe u rješavanje ovog problema, a ukoliko do toga ne dođe, najavili su podizanje tužbe. Uprkos svim dozvolama nadležnih institucija, mještani MZ Bakovići im ne da rade.

Iz kompanije podsjećaju da je Ministarstvo prvirede SBK raspisalo Javni konkurs za dodjelu koncesija za istraživanja zlata na istražnom/koncesionom prostoru Bakovići 2012. godine u kojem su bili navedeni svi uslovi koje zainteresovani ponuđači moraju ispunjavati i dostaviti dokaze uz ponudu.

Uradili su Studiju o ekonomskoj opravdanosti i Idejno rješenje za istraživanje zlata kojim je definisan istražni prostor i način istraživanja zlata. Nakon što su potpisali Ugovor o koncesiji za istraživanje zlata u Bakovićima, izradili su idejni projekat detaljnih geoloških istraživanja zlata i podnijeli zahtjev za Urbanističku saglasnost za izvođenje tih istraživanja. Nakon godinu dana dobili su dozvolu.

Kada su trebali dobiti i Odobrenje za izvođenje detaljnih geoloških istraživanja zlata od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, pri samom kraju su mještani MZ Bakovići podnijeli tužbu nadležnom sudu u SBK protiv Ministarstva prostornog uređenja SBK na rješenje o Urbanističkoj saglasnosti. Odobrenje je stopirano do presude Kantonalnog suda SBK koji je odbacio tužbu kao neosnovanu.

Nakon što su dobili dozvolu, obavijestili su nadležne inspekcije i počeli s istražnim radovima, ali su im mještani blokirali put koji vodi do tog prostora zbog čega nisu u mogućnosti da nastave raditi.

"O ovom problemu obaviještene su i nadležne institucije SBK, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije kao i Federalna industrijska inspekcija od kojih očekujemo aktivno učešće u rješavanju ovog problema, jer oni su dali koncesiju i odobrenja na istražne radove i ukoliko nam se ne omogući nastavak daljnjih aktivnosti bit ćemo prinuđeni da svoja prava i interese branimo sudskim putem zbog do sada značajno uloženih finansijskih sredstava u navedene projekte i istražne radove. Izražavamo žaljenje da se ovakvim i sličnim postupcima šalje obeshrabrujuća i negativna poruka investitorima u našoj zemlji", poručili su iz kompanije BBM d.o.o. Sarajevo.

Kompanija BBM dosad je uložila blizu dva miliona KM samo za papirologiju kako bi dobili dozvolu za istraživanje.

Mještani su ih najprije optužili da eksploatišu zlato, a potom su se počeli buniti zbog eventualnih šteta za okoliš, te tražiti korist u smislu zapošljavanja lokalnog stanovništva. Iz kompanije BBM tvrde kako ne postoji opasnost za zdravlje ljudi, kao ni zagađenja pitke vode u Bakovićima.

Podsjećamo, naselje Bakovići je do 1939. godine bilo svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Evrope.