Odluka Kriznog štaba
12

Obustavljena nastava i rad vrtića u Zapadnohercegovačkom kantonu

A. Z.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Zapadnohercegovačkog kantona na temelju naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donio je odluku da se obustavlja rad u dječjim vrtićima, osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u trajanju od 15 dana.

Krizni štab nalaže obustavu održavanja kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području kantona u trajanju od 15 dana.

Preporučuje se pučanstvu kao i stranim državljanima da se u cilju zaštite ličnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja pučanstva striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, kao i Zavoda za javno zdravstvo.

Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području kantona, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama preporučuje se izbjegavanje nepotrebnog kretanja i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja, te apelira na kontinuirane provedbe općih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, i to na način.

Preporučuje se pučanstvu, kao i stranim državljanima izbjegavanje nepotrebnog kretanja i zadržavanja na mjestima javnog okupljanja.

Nalaže se menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim saradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu do daljnjega.

Nalaže se svim zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim saradnicima u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je SZO proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19) ne napuštaju kanton ni po kojem osnovu do daljnjeg.

Preporučuje se svim građanima koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u kanton, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u ZHK do daljnjeg.

Nalaže se jedinicama lokalne samouprave (gradovi i općine) da preko službi za društvene djelatnosti kontaktiraju predsjednike mjesnih zajednica da isključivo TELEFONSKI prijave nadležnom općinskom/gradskom sanitarnom inspektoru i izabranom ljekaru u Domu zdravlja, sve sumještane koji su se vratili sa sumnjivih područja kako bi mogli biti stavljeni pod zdravstveni nadzor.

Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.