Kantonalno tužilaštvo Sarajevo
0

Obustavljena istraga protiv Brankovića, Heće i ostalih

Sarajevo-x.com
Sarajevsko Kantonalno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Nedžada Brankovića, Vahida Heće, Envera Krese, Mileta Srdanovića, Rasima Gačanovića, Vlade Marića, Ivice Čule, Tarika Begića, Hilme Šehovića, Seada Softića, Nihada Kadića i Ivana Lovrića, koji su bili osumnjičeni da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlasti u procesu izbora strateških patnera u elektroenergetskom sektoru.

Naime, kako je saopćeno iz sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, nakon što je Finansijska policija FBiH dostavila izvještaj, Tužilaštvo je 8. aprila prošle godine otvorilo istragu.

Poduzet je veliki broj istražnih radnji u kojima su saslušani osumnjičeni, veliki broj svjedoka, a između ostalih i Safet Oručević, Nihad Spahalić, Mile Srdanović, Branko Montenegro, Ahmet Bašić, Damir Fazlić i drugi. Prikupljena je obimna dokumentacija koja je analizirana i dovedena u vezu s ostalim dokazima u predmetu.

U početnoj fazi obustavljena je istraga protiv Mileta Srdanovića, za kojeg je utvrđeno da nije učestvovao u donošenju odluka koje su bile predmetom istrage.

Tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva koji je vodio istragu u ovom predmetu, 4. decembra ove godine donio je naredbu o obustavi istrage i protiv ostalih osumnjičenih, jer je utvrđeno da radnje koje su osumnjičeni preduzeli ne sadrže obilježja krivičnog djela za koje su se teretili.

Rezultati istrage su potvrdili da procedura izbora strateških partnera nije vođena u skladu sa zakonskim propisima, obzirom da zakonit način za vođenje takve procedure predviđa raspisivanje tendera ili samoinicijativnu ponudu.

Kako procedura nije vođena na navedeni način, došlo je do formiranja određenih grupa lobija, koji su na neprincipijelan način pokušavali da favorizuju određene strateške partnere.

Međutim, Tužilaštvo je utvrdilo da je procedura odabira strateških partnera prekinuta u ranoj fazi, te da nije prouzrokovana šteta za Federaciju BiH, niti je dokazano bilo kakvo sticanje protivpravne imovinske koristi.

U dijelu istrage koja je vođena protiv osumnjičenog Nedžada Brankovića nije dokazano da je bilo kršenja procedure u postupku po samoinicijativnoj ponudi "Intrade energije“.