Osam zaraženih
48

Obustavlja se rad javnih obdaništa u Tuzli zbog potvrđenih slučajeva koronavirusa

A. K.
Obdanište Pčelica (Foto: Klix.ba)
Obdanište Pčelica (Foto: Klix.ba)
Dvije odgajateljice i šestero djece zaraženi su koronavirusom u dva odjeljenja Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete u Tuzli. Zbog novonastale situacije danas je donesena odluka o privremenoj obustavi rada u svim vrtićima koji djeluju u okviru ove javne ustanove.
Sanitarni gradski inspektor danas je donio odluku o 14-dnevnoj obustavi rada svih odjeljenja vrtića koji djeluju u sklopu Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Naše dijete u Tuzli.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom kod korisnika usluga ove javne ustanove potvrđen je u utorak u vrtiću Kolibri koje se nalazi u naselju Stupine u Tuzli. Nedugo nakon toga testiranju su podvrgnuti mališani i dvije vaspitačice koji su bili u kontaktu sa prvozaraženim djetetom, a današnji rezultati analiza su pokazali da je SARS-CoV-2 potvrđen kod kod još petero djece te jedne vaspitačice.

Nedugo nakon toga, pozitivan nalaz je stigao i za vaspitačicu u vrtiću Pčelica koje se nalazi u naselju Irac u Tuzli.

"Svi potvrđeni inficirani slučajevi su dobrog općeg zdravstvenog stanja, asimptomatski, bez teške kliničke slike. U ova dva odjeljenja te u svim ostalim koji djeluju u sklopu JU Naše dijete u narednom periodu, koji podrazumijeva 14 dana privremene obustave rada, sprovest će se sve neophodne protivepidemijske mjere", kazao je Ademir Ahmetović, šef Službe za inspekcijske poslove Tuzle.

Shodno podacima iz epidemiološkog istraživanja odredit će se i eventualno druge osobe među zaposlenicima i djecom koja će biti testirana na koronavirus. Za sada je poznato da će tetiranju biti podvrgnuta grupa od 20 mališana koja su boravila u obdaništu Pčelica.

Direktorica Javne ustanove Naše dijete Sanja Karić istaknula je da su poduzete sve neophodne mjere kako bi se situacija sanirala te priječilo dalje širenje zaraze.

"Reagovali smo od samog saznanja da postoji dijete koje je zaraženo te smo obavijestili nadležne službe. Svi radnici su kod kuće i sugerisano im je da ne dolaze u kontakte sa drugima te da budu na dispoziciji ukoliko bude bilo potrebe za testiranjem. Najbitnije je da su dječica dobro i nadamo se da ćemo preventivnom obustavom rada spriječiti dalje širenje i reakcije na COVID-19", navela je Karić.

Iz Javne ustanove Naše dijete su kazali da razumiju zabrinutost roditelja, ali da nema mjesta za paniku. Kada je riječ općenito o epidemiološkoj situaciji u Tuzli, vrijedi kazati da se ona usložnjava, a trenutno su aktivna 22 slučaja pozitivna na koronavirus.