Prevencija koronavirusa
47

Obustavlja se nastava u Tuzlanskom kantonu, roditeljima preporučeno da djecu ne vode u vrtiće

A. K.
Ilustracija (Foto: N. G./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: N. G./Klix.ba)
Shodno preporuci Kriznog štaba FBiH u cilju preveniranja povećanja broja oboljelih od koronavirusa, kantonalno resorno ministarstvo donijelo je odluku o obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima koji djeluju u Tuzlanskom kantonu.

Kako su naveli iz Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, dvosedmična obustava nastave u osnovnim i srednjim školama te na visokoškolskim ustanovama u ovom kantonu počinje od sutra.

"Također, preporuka Kantonalnog ministarstva jeste da predškolske ustanove koje djeluju na Tuzlanskom kantonu roditeljima i starateljima svojih polaznika predlože da, ukoliko je to moguće, djecu u naredne dvije sedmice ne dovode u obdaništa", naveli su iz resornog ministarstva.

Ministarstvo će, uzimajući u obzir da ne može prekinuti rad ovih ustanova, predškolskim ustanovama i centrima za obrazovanja odraslih dostaviti preporuke za dalji rad i postupanje, a posebno u dijelu čišćenja, dezinfekcije i provjetravanja prostorija.

Na području Tuzlanskog kantona do danas nije registriran nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali shodno preporukama nadležnih, odgođena je većina ranije najavljenih javnih događaja. Cilj je preveniranje pojave oboljenja uzrokovanog novim koronavirusom.