Posljedice nevremena
20

Obustava nastave u USK zbog jakog vjetra, zbrajaju se štete u svim općinama

Piše: M. Ć.
(Foto: Facebook)
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK uputilo je preporuku svim školskim ustanovama da danas skrate nastavu za prijepodnevnu smjenu te obustave proces nastave za poslijepodnevnu smjenu zbog olujnog vjetra koji je već stvorio brojne probleme stanovništvu.

Od rukovodilaca školskih ustanova zatražili su i da procijene da li će se nastava moći održati sutra (srijeda) te da pravovremeno obavijeste učenike i roditelje, putem sredstava javnog informisanja, o prekidu nastave, odnosno ukoliko vremenski uslovi dozvole, o početku nastave.

Na zahtjev bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića jutros je održana vanredna sjednica Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća, na kojoj je raspravljano o aktuelnoj situaciji u gradu u svjetlu vremenskih neprilika i jakog vjetra koji je prouzrokovao materijalne štete na stambenim i pomoćnim objektima širom grada.

Kako je istaknuto, i pored velikih materijalnih šteta ne postoje zakonski uslovi za proglašenje elementarne nepogode te je usvojen zaključak da gradonačelnik Bihaća izdvoji sredstva za hitne intervencije i pomoć najugroženijim porodicama.

"Osigurat ćemo i interventna sredstva za Stanoupravu kako bi se sanirala šteta na objektima kolektivnog stanovanja, a zadužit ćemo i predsjednike mjesnih zajednica, u kojima je evidentirana najveća šteta, da izvrše popis onih najugroženijih porodica koje su u stanju socijalne potrebe kako bismo već danas hitno reagovali i pomogli prije najavljenih kišnih padavina. Naravno, uporedo s ovom aktivnošću mi ćemo popisati svu prijavljenu štetu i vidjeti može li se i kako pomoći u sanaciji", kazao je Fazlić.

Što se tiče jakog vjetra, u Bihaću je jučer oko 18:30 sati zabilježen najjači udar vjetra brzine 85 km/h.

U protekla 24 sata zabilježeno je 11 intervencija vatrogasaca na uklanjanju srušenih stabala, krovova i gašenju zapaljenih dimnjaka, dok je policija imala 23 intervencije koje su se odnosile na prijavljene štete od jakog vjetra. Kada je riječ o opskrbi građana pitkom vodom, izvorište Klokot trenutno je bez električne energije i ukoliko kvar ne bude popravljen do podneva, uslijediti će prekid isporuke pitke vode građanima Bihaća.

U Cazinu je vjetar odnio krovove u naseljima Miostrah i Zmajevac, a načinjena je i velika šteta na elektroenergetskoj mreži. Već se organizuju akcije za pomoć ljudima kojima je vjetar nanio štetu, kako bi se stambeni objekti privremeno pokrili i zaštitili od kiše koja je najavljena u večernjim satima.

Iz Općine Bosanska Krupa pozvali su sve pravne i fizičke osobe na području općine koje su u protekla tri dana (od 10. decembra) usljed vremenskih neprilika, odnosno udara vjetrova, pretrpjele materijalne štete, da to putem propisanog obrasca, radi utvrđivanja činjeničnog stanja, prijave nadležnoj općinskoj službi. Kako su istakli, evidencija o pričinjenim štetama služit će za utvrđivanje mjera za naredne korake, odnosno iznalaženje mogućnosti za nadoknadu šteta.

Veći dijelovi Unsko-sanskog kantona i dalje su bez struje.