{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obustava istrage u predmetu protiv Alagića, Špage i Landže

S
11.12.2009. u 16:32
0
2
Obustava istrage u predmetu protiv Alagića, Špage i Landže
0
Obustava istrage u predmetu protiv Alagića, Špage i Landže
Rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, David Schwendiman, danas je objavio odluku kojom daje suglasnost za obustavu istrage u predmetu protiv Alagić Vahida, Špago Faika i Landžo Zije.
Rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine, međunarodni tužitelj David Schwendiman smatra da je istraga u ovom predmetu provedena u skladu sa zakonom i kao rukovoditelj Posebnog odjela za ratne zločine, slaže se da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv navedenih osumnjičenih za počinjene ratne zločine.

Tokom istrage nisu otkriveni dokazi koji bi bili dovoljni da dokažu, da oni koji su označeni kao osumnjičeni snose izravnu odgovornost za ono što je urađeno, niti su pronađeni dokazi da je iko od njih imao zapovjednu odgovornost za ono što se desilo.

Istragom je utvrđeno da ne postoje dokazi koji ispunjavaju standarde dovoljne da bi ih se moglo optužiti za ratni zločin.

Istraga koje se obustavljaja zbog nedostatka dokaza odnosi se samo na ove osumnjičene, ali istraga o događajima koji su bili predmet istrage može se nastaviti radi otkrivanja osoba koje jesu kazneno odgovorne za ono što je učinjeno.

U skladu sa zakonom, podnositelji prijava i oštećeni, čiji se identitet bude mogao utvrditi, bit će obaviješteni i poučeni o pravnom lijeku, odnosno mogućnosti prigovora na ovakvu odluku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: