FPN Sarajevo
0

Obuka terenskih istraživača za projekt "Genocid u Gornjem Podrinju"

FENA
Na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu danas je organizirana obuka terenskih istraživača za realizaciju naučnog istraživanja o temi “Genocid u Gornjem Podrinju u periodima 1941.-1945. i 1991.-1995.”, čiji je nosilac Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Sarajevo.

Kako je kazao za Fenu direktor Instituta Smail Čekić, riječ je o završnoj fazi pripreme za početak realizacije pomenutog naučno-empirijskog istraživanja.

Obuka se stoga održava danas u Sarajevu, a sutra u Goraždu i cilj joj je obučavanje terenskih istraživača, intervjuera, kontrolora i koordinatora terenskog empirijskog istraživanja.

Čekić naglašava da će se po okončanju obuke izvršiti konačna selekcija i izbor istraživača koji će biti raspoređeni na terenu za prikupljanje činjeničnih i empirijskih podataka u procesu realizacije empirijskog istraživanja o genocidu u Gornjem Podrinju.

Realizacija tog empirijskog istraživanja počet će iduće sedmice.

Na obuku su, prema prijedlogu općinskih rukovodilaca, pozvani ljudi koji žive na tom području, ali i oni koji dobro poznaju prostor na kojem se prikupljaju podaci o predmetu istraživanja.

Procjenjuje se da će terensko istraživanje trajati godinu dana, do jula 2009. godine.