{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obuća: Srbi su konstitutivni u BPK Goražde i uživaju sva prava, Bosić ne poznaje situaciju

23.9.2018. u 19:04
12
54
Obuća: Srbi su konstitutivni u BPK Goražde i uživaju sva prava, Bosić ne poznaje situaciju
12
Obuća: Srbi su konstitutivni u BPK Goražde i uživaju sva prava, Bosić ne poznaje situaciju
Aida Obuća
Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Aida Obuća izjavila je za Klix.ba kako vjeruje da će Ustavni sud BiH odbaciti kao neosnovan zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustava BPK Goražde koji je ovom sudu podnio Mladen Bosić dok je obavljao funkciju zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH, jer ne priznaje konstitutivnost srpskog naroda, kao ni srpski jezik i ćirilično pismo.
Bosić je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti ustava čak pet kantona, Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Zeničko-dobojskog i Zapadnohercegovačkog kantona, među kojima je i BPK Goražde. On je još tada naveo da u ovim kantonima ne postoji volja da sami promijene sporne odrebe ustava.

"Mi očekujemo da će Ustavni sud odbaciti apelaciju kao neosnovanu iz razloga što je u BPK Goražde u potpunosti ispoštovan ustav, i Srbi su ravnopravan i konstitutivan narod koji uživa jednaka prava kao i drugi", izjavila je Obuća.

Mladen Bosić (Foto: N. G./Klix.ba)
Mladen Bosić (Foto: N. G./Klix.ba)


Ona dodaje kako je iznenađujuće nepoznavanje propisa, ali i situacije od strane g. Bosića, te podsjeća da je BPK Goražde među prvim kantonima ispoštovao odredbe Ustava BIH i Ustava FBIH.

"Na sjednici Skupštine 10.6.2003.godine usvojeni su amandmani na Ustav BPK Goražde koji su objavljeni u Službenim novinama BPK Goražde 5/03 od 14.6. 2003.godine. Amandmanom broj XIX definisano je da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi na području BPK Goražde, a amndmanom broj XX osigurana je zastupljenost konstitutivnih naroda zajedno sa Ostalima u svim organima vlasti, u skladu sa popisom stanovništva iz 1991.godine do provođenja Anexa 7. Dejtonskom mirovnog sporazuma. I dalje amandmanom XXII regulisano je da su službeni jezici BPK Goražde bosanski, hrvatski i srpski jezik, a službena pisma latinica i ćirilica. U BPK Goražde je u potpunosti osigurana puna ravnopravnost i konstituttivnost sva tri naroda", izjavila je Obuća.

Kako je najavljeno Ustavni sud će u u četvrtak, 27. septembra razmatrati zahtjev Mladena Bosića za ocjenu ustavnosti ustava pet kantona u FBIH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: