Još se broje
0

Obuća o Skupštini BPK: Očekujem da će SDA u Klubu Bošnjaka imati podršku od 15 poslanika

Piše: E. A.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je Skupština BPK na četvrtoj vanrednoj sjednici izabrala delegate u Dom naroda Parlamenta FBIH, vlast u ovom kantonu još uvijek nije konstituisana.

Podsjetimo da su poslanici u kantonalnom parlamentu tajnim glasanjem za delegate u Dom naroda PFBIH izabrali Nijaza Musića iz SDA, Daliborku Milović iz LS-a, te Edima Fejzića i Sejada Tatarina iz Goraždanske priče koji su dobili i najviše glasova.

Nijaz Musić iz SDA dobio je osam glasova, dok je lista Senada Čelja iz SBIH imala sedam. Kako saznajemo još uvijek postoji mogućnost da BPK Goražde dobije još jednog delagata u Domu naroda iz reda Bošnjačkog naroda.

"Lista kandidata Nijaza Musića (SDA) je dobila najviše glasova iz reda Bošnjačkog naroda, druga je lista Senada Čelja (SBIH) sa sedam glasova. Trenutno ne znamo da li će naš kanton imati jednog ili dva delegata iz reda Bošnjaka, a to zavisi i koliko će listi biti u Zeničko-dobojskom kantonu biti, s obzirom da je njihova sjednica za izbor delegata u Dom naroda zakazana za četvrtak, dok je u Srednjebosanskom kantonu izbor jutros izvršen i bile su dvije liste iz reda Bošnjaka, jedna je dobila osam, a druga šest glasova, tako da trenutno lista Senada Čelja ima najveći količnik", ističe Aida Obuća (SDA), ovlaštena predstavnica grupe 13 poslanika poslanika na čiji je zahtjev zakazana sjednica.

Izbor delegata u Dom naroda PFBIH mogao bi otkloniti dileme oko buduće vlasti u BPK Goražde koja je još uvijek nepoznanica i pored činjenice da tijesnu skupštinsku većinu od 13 poslanika u kantonalnom parlamentu predvodi SDA, sa koalicionim partnerima LS-om i SBIH, te po jednim poslanikom SBB-a i Goraždanske priče. I dalje je, međutim pitanje kada će u BPK Goražde biti okončan proces uspostave vlasti, izbor rukovodstva skupštine, ali i nove vlade kantona.

"Da se ja pitam to bi se desilo još večeras, međutim u Klubu Bošnjaka imamo 18 poslanika koji su odlučili da se podjele u dva bloka, jedan koji predvodi SDA i drugi koji sebe naziva Građanskim blokom. Današnje glasanje je ustvari pokazalo da Građanski blok ne postoji jer sama podrška listi SDA odnosno poslaniku iz SDA to pokazuje. Očekujem da će SDA u Klubu Bošnjaka imati podršku od 15 poslanika jer to je zbir od osam plus sedam", ističe Obuća.