Nadležni ne reaguju
75

Obrušava se balkon u strogom centru Sarajeva, stanari u konstantnom strahu

Piše: El. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dijelovi balkona zgrade austrougarske gradnje u ulici Mula Mustafe Bašeskije na broju 58 počeli su se obrušavati u decembru prošle godine. Trotoar ispred zgrade ograđen je žutom trakom, prolaznici su upozoreni, ali stanari zgrade žive u konstantnom strahu.

"U decembru, kada je tek počelo obrušavanje, išla sam u Općinu Stari Grad gdje me komunalni inspektor ismijao kada sam rekla da je riječ o zgradi koja je nacionalni spomenik kulture. Nisu mi htjeli pomoći", započinje priču Mevla Guso, jedna od stanarki.

S obzirom na to da joj u općini nisu pomogli, odlučila se obratiti Federalnoj upravi civilne zaštite i o svemu obavijestiti policiju.

"Iz Civilne zaštite su stavili upozorenje, a policija je ogradila trotoar kako prolaznici ne bi stradali. A mi stanari ne možemo ni ući ni izaći zbog straha da bi moglo pasti na nas, zatvoreni smo kao u kavezu. Policija je odnijela velike gromade koji su se obrušili", kaže Mevla ističući kako se sve završava na upozorenjima dok stanare svi zaboravljaju.

Zgrada se nalazi u strogom centru zgrada, preko puta Stare pravoslavne crkve koju svakodnevno posjećuju turisti.

"I sad ima turista ispred Stare pravoslavne crkve, ali oni gledaju i fotografišu obrušavanje u strogom centru glavnog grada", kaže Mevla.

Za održavanje zgrade zadužen je Sarajevostan.