BiH
0

"Obrazovanje za mir" od septembra u svim školama u BiH

FENA
Zvaničan početak procesa integracije programa Obrazovanje za mir u sve škole u BiH počet će u septembru, najavljeno je danas u Sarajevu pred početak konsultativnog foruma Obrazovanje za mir (EFP).

Cilj skupa je da učesnici razgovaraju o formalnoj integraciji programa EFP u okviru postojećih politika institucija obrazovanja na svim nivoima u našoj zemlji.

Ovaj program je pokrenut prije osam godina kao pilot projekt, a od 2005. godine je uključen u razgovore s predstavnicima ministarstava obrazovanja u BiH, pedagoških zavoda i Ministarstva civilnih poslova BiH o integraciji EFP-a u obrazovnu politiku u BiH.

Šef OSCE misije u BiH ambasador Douglas Davidson ukazao je danas na značaj uvođenja ovog programa u školski program u BiH, naglasivši da mir nije samo odsustvo rata, nego učenje kako živjeti u demokratskom društvu.

Ovim se programom u svaki aspekt obrazovanja, kako je kazao, uvode ljudska prava i promoviraju vještine kritičkog razmišljanja. Djecu treba učiti da ne uzimaju zdravo za gotovo sve što im se govori, nego da razmišljaju i analiziraju.

Direktorica EFP-a za Balkan Naghmeh Sobhani pojasnila je da ovaj program ima za cilj da se unutar obrazovnih sistema i nastavnih planova i programa uključi sveobuhvatna diskusija o miru.

  • Cilj je da podučimo mlade da aktivno doprinose kulturi mira te da školska učionica bude interaktivni prostor, naglasila je Sobhani.

Ona je navela da vlada BiH s ministarstvima obrazovanja i pedagoškim zavodima poduzima potrebne korake da ovaj program prenesu iz faze projekta u fazu u kojoj bi program postao dio bh. školskog sistema.

Pokrenut je i program stručnog osposobljavanja uposlenika svih pedagoških zavoda, te je u tu svrhu održan zajednički seminar u septembru 2005. i nekoliko regionalnih seminara u augustu 2007. godine.

Drugi zajednički seminar bit će održan 29. i 30. marta u Sarajevu, nakon konsultativnog foruma svih bh. ministara obrazovanja i direktora pedagoških zavoda.

Forum je organizirao Program Obrazovanje za mir (EFP) i OSCE misija u BiH.