Učite kroz praksu
15

Obrazovanje u HNK: Novim spotovima učenike pozivaju da odaberu srednje strukovne škole

FENA
"Želimo probuditi interes kod učenika, koji se upisuju u srednje škole, za deficitarna zvanja, odnosno zanimanje za upis u srednje strukovne škole kako bi se školovali za privredu, a ne za biroe", kazao je danas u Mostaru ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović tokom konferencije na kojoj je promovisano srednje obrazovanje.

Prema riječima ministra Hadžovića, u HNK-u nedostaje metalskih stručnjaka, građevinara, kuhara, konobara, te djelatnika u oblasti drvnog klastera.

Ministar je najavio promjenu nastavnih planova i programa u predmetu praksa kao i novi zakon o srednjem strukovnom obrazovanju. Također, najavio je i participiranje firmi s određenim stipendijama učenicima.

"Imamo promjenu nastavnih planova i programa u predmetu praksa, tako da je ovo jedan od načina kako ćemo u 2018./19. godini imati novi nastavni plan i program s novim zakonom o srednjem stručnom obrazovanju", pojasnio je ministar Hadžović.

Ministar privrede HNK Željko Laketić kazao je kako već duži niz godina u čitavoj BiH postoji problem nedostatka određenih profila zanimanja. Prvenstveno u pojedinim granama industrije kao i u građevinarstvu i u oblastima turizma, ugostiteljstva i nekim drugim oblastima.

"Svjedoci smo i postojanja viška određenih profila zanimanja. Ministarstvo gospodarstva HNK sačinilo je u prethodnom razdoblju tzv. Bijelu knjigu deficitarnih zanimanja u kojoj su iznesena zapažanja u smislu potrebnog školovanja i osposobljavanja određenih profila zanimanja prvenstveno vezanih za privredu", istaknuo je Laketić.

Vrlo značajnu ulogu u cijeloj ovoj priči o strukovnom obrazovanju ima i partner Privredna komora Grada Mostara.

Predstavnik Privredne komore Grada Mostara Jens Mueller istaknuo je kako su iz ove komore kao predstavnici sektora privrede zainteresirani za razvoj praktične nastave unutar preduzeća jer postoji velika potreba za gotovo svim profesijama.

"Važno je staviti mlade ljude i njihove roditelje u fokus da ih motiviramo kako bi odabrali strukovno obrazovanje", poručio je Mueller.

Istaknuo je kako su se uvjeti rada u privatnom sektoru značajno poboljšali u zadnjih nekoliko godina.

Pozvao je učenike i roditelje da, ako ih zanima više informacija, kontaktiraju Privrednu komoru Grada Mostara.

U ime njemačke Vlade i GIZ-a Rodney Reviere istaknuo je kako je važno probuditi interes kod budućih učenika za ona zanimanja gdje imaju priliku zaposlenja.

Na konferenciji su predstavljena i četiri videospota, koja su rezultat saradnje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i Deutce Gesellschaftfuer Internationale Zusammenarbeit – GIZ, u sklopu promocije srednjeg strukovnog obrazovanja. Videospotovima se sugerira učenicima koja zvanja nedostaju.

Poruke iz videospota pozivaju učenike da odaberu srednje strukovno obrazovanje, te da se kroz praksu najbolje uči, a poručuje se kako se spremaju za život već u školi. Videospotovi se mogu pogledati na web i Facebook stranici Ministarstva.