A problemi se gomilaju
11

Obrazovanje u ćorsokaku: Ima li SDA sad ministricu u Vladi KS i kako će Bogunić nastaviti raditi

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Politika je kažu umijeće mogućeg, a šta je sve moguće u Vladi Kantona Sarajevo, još ćemo da vidimo. Primjer pozicije ministrice obrazovanja najbolje ilustruje i prelama sve probleme aktuelne vlasti u jednu tačku.

Kada je u julu podnijela ostavku minsitrica obrazovanja Zineta Bogunić kazala je da to čini jer posao ne može nastaviti obavljati savjesnou skladu sa zakletvom. Spmenula je šturo tada ministrica partikularne interese, ali ništa više. Dugo se špekuliralo šta to znači, a onda je jučer Bogunić naširoko objasnila svoje razloge.

Prepričala je detaljno da je imala određene pritiske, iznijela optužbe na račun predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, a on joj je odgovorio negirajući većinu.

Ono što javnost interesuje je rješavanje nagomilanih problema u sektoru obrazovanja. Predškolski odgoj, obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju, visoko obrazovanje, pozicija Medicinskog fakulteta i odnos s UNSA, sudbina Prosvjetno-pedagoškog zavoda, imenovanje predmeta maternjeg jezika i još mnogo problema čeka na rješavanje.

A kako će se nagomilani problemi rješavati ako ministrica ima određene pritiske, ako ne može u skladu sa datom zakletovom obavljati ovaj posao, kako tvrdi.

Ili se nešto u međuvremenu promijenilo? Jučerašnja sjednica Skupštine je demonstrirala svu politizaciju. Stranka Narod i pravda bila je spremna podržati smjenu Bogunić, i već su pripremili i nominirali njenu nasljednicu (Dženisa Buljugić). Ipak, u toku sjednice došlo je do preokreta pa je Narod i pravda glaso za ostanak ministrice Bogunić. SDA je također glasala da Bogunić ostane.

Njenu ostavku su podržali SDP i Naša stranka, dok je DF bio suzdržan.

Autoentično tumačenje Zakona o visokom obrazovanju bilo je najveći kamen spoticanja na relaciji Bogunić - Narod i pravda. U tom slučaju Bogunić je dobila podršku SDA, pa se sada špekuliše da li SDA preko ministrice Bogunić ima "svog čovjeka" u Vladi.

Konaković je prije nekoliko dana poručio da u šestorci postoje određeni SDA vjetrovi. Koliko je to realno pokazat će vrijeme, ali ono što je izvjesno jesu problemi i ćorskokak iz kojeg se ne nazire kako će se oni rješavati, a naročito ako se u obzir uzmu pritisci i kako kaže ministrica Bogunić "nemogućnost da savjesno obavlja posao". Šta građani tek trebaju očekivati i čemu se nadati.