BiH
0

Obrazovanje sa studentom u centru pažnje

Sarajevo-x.com
''Obrazovanje sa studentom u centru pažnje - ključ budućnosti'', naziv je tribine koju je u srijedu 16. aprila ove godine organizovao Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Sektorom za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta.

Cilj organizatora bio je podstaći mlade da se obrazuju i znanje primjenjuju u svojoj zemlji. Eminentni srtučnjaci u oblasti obrazovanja, upriličili su uvodna predavanja.

Riječ je o profesorima koji su, svaki u svom domenu koji su uticali na uvođenje promjena i inovacija u obrazovnom sistemu, prof. Milanu Ljubojeviću, šefu odsjeka za obrazovanje Vlade Brčko Distrikta i Dr sc. Sadiku Latifagiću, prorektoru za nastavu Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini.

Tribinu su svojim prisustvom uveličali Dr Anto Domić, dogradonačelnik Brčko Distrikta i Gosp. Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora AUBiH.

U fokusu Tribine bila je neophodnost adekvatnog obrazovanja mladih prema svjetskim standardima i obezbjeđivanja uslova da ih se zadrži u Bosni i Hercegovini. Suorganizator Javne tribine, Brčko Distrikt, je afirmativan i prosperitetan segment Bosne i Hercegovine, čija je vladina struktura strateški koristeći vlastite potencijale obezbjedila adekvatne uslove za napredak. Upravo iz tih razloga, uspjeh Javne tribine nije izostao.

Vlada Brčko Distrikta kao potpisnik Deklaracije o evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine bila je i najlogičniji izbor za aktuelizaciju problematike čija urgentnost je neupitna.

Poruka upućena sa Javne tribine ''Obrazovanje sa studentom u centru pažnje - ključ budućnosti'' je da u Bosni i Hercegovini treba uspostaviti efikasniji, prilagodljiviji metod obrazovanja, budući da u svijetu vlada institucija probe, gdje diploma sama po sebi nije dovoljna. S tim u vezi, istakao je gosp. Prcić:

''Koliko je važno da se uspostave adekvatni uslovi obrazovanja, još je važnije da budući studenti odrede individualne kratkoročne i dugoročne ciljeve, da svoje obrazovanje planiraju i uskalde ih sa vizijom svoje budućnosti''.