Štetno po vitalni interes
205

Obrazovanje je (ne)bitno: Predsjedništvo BiH još nije dalo saglasnost za PISA testiranje

B. R.
Predsjedništvo BiH još nije dalo saglasnost za PISA testiranje (Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedništvo BiH još nije dalo saglasnost za PISA testiranje (Foto: I. Š./Klix.ba)
U obrazovanje se kune svaki bosanskohercegovački političar, ali malo ili nikako rade za njega. Tako se ponašaju i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji još nisu dali saglasnost za učešće države u predstojećem PISA testiranju.
Mnogi su vlastodršci, i oni koji to žele biti, bili (ne)iskreno zabrinuti kada su prije skoro godinu objavljeni otrežnjujući rezultati PISA testiranja. Rezultat je glasio: svaki drugi 15-godišnji učenik je funkcionalno nepismen. Time nedovoljnu ocjenu nisu dobili đaci, već obrazovni sistem.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine još nije odlučilo da li ćemo učestvovati na PISA testiranju koje je trebalo biti provedeno sljedeće godine, ali će zbog pandemije koronavirusa biti provedeno 2022. Obećavali su da će donijeti konačnu odluku, ali to se još nije desilo. Uopće nema naznaka kada će se to desiti.

Na inicijativu Milorada Dodika, člana Predsjedništva i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Narodna skupština Republike Srpske je krajem jula ove godine učešće na PISA i PIRLS testiranju proglasila štetnim po vitalni nacionalni interes.

Kao obrazloženje su naveli da sporazum ne odražava ustavnu strukturu Bosne i Hercegovine. U međuvremenu nije ni pokušano da se postigne konsenzus po ovom pitanju.

"Nasušna potreba"

Voditelj reforme obrazovanja u Kantonu Sarajevo Namir Ibrahimović je u izjavi za Klix.ba ukazao na značaj PISA testiranja.

"Učešće na jednom PISA testiranju je dobro da vidimo gdje smo i šta smo. Ali, važno je kontinuirano učestvovanje na međunarodnim istraživanjima koja su važna za kvalitet obrazovanja. Treba da vidimo da li napredujemo. Ne znam da li mogu staviti u rang katastrofe da Bosna i Hercegovina ne učestvuje 2022.", naglasio je.

Svjestan političkih okolnosti, nije optimističan da će se to i desiti.

"Međunarodna istraživanja u obrazovanju su nama nasušna potreba. Zato što nemamo instituciju u Bosni i Hercegovini koja se kvalitetno i kontinuirano bavi istraživanjem obrazovnog sistema", zaključio je Ibrahimović i dodao da svi oni kojima je stalo do obrazovanja trebaju insistirati da Bosna i Hercegovina učestvuje na navedenim testiranjima.

Rezultati PISA testiranja provedenog 2018. godine su objavljeni godinu kasnije i prema njima je Bosna i Hercegovina bila pozicionirana na 62. mjestu od 79 zemalja svijeta.

Svake tri godine ga provodi Organizacija za ekonomsku saradnju zemalja i razvoj (OECD), a njime se testira funkcionalna pismenost u čitanju, matematici i nauci.