BiH
0

Obrazovanje gradi BiH formiralo Fond "Pavao Jusuf Urban - Ibruljević"

FENA
Jovan Divjak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Jovan Divjak (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Upravni odbor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" donio je Odluku o formiranju Fonda "Pavao Jusuf Urban - Ibruljević" o petogodišnjem (3+2) stipendiranju mladih žrtava rata, djece s invaliditetom, talentovane, djece romske nacionalne manjine i djece socijalno ugroženih porodica na teritoriji BiH.

U prostorijama Udruženja danas je upriličeno predstavljanje ovog fonda.

Pavao Jusuf Urban - Ibruljević je u oporuci od 15. maja 2007. ostavio Udruženju "Obrazovanje gradi BiH" iznos od 125.000 eura, a oporuka je aktivirana poslije njegove smrti 2010. godine.

"Zahvaljući zaostavštini koju je ostavio Pavao Jusuf Urban - Ibruljević koja je postala aktivna 2010. godine, odlučili smo da formiramo Fond za stipendiranje djece i mladih. Pavao Jusuf Urban - Ibruljević je bio humanist, dobročinitelj, rođeni Sarajlija, građanin BiH i Austrije, Bošnjak i Bosanac, europejac", kazao je Feni izvršni direktor Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovan Divjak.

Predstavljanju Fonda u prostorijama Udruženja prisustvovali su, između ostalih, i ambasador Austrije u BiH Donatus Köck i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji su poručili da svaka zemlja u obnovi i izgradnji teži ka dobrom obrazovanju te da je dobar primjer kako jedna nevladina organizacija pomaže svim mladima i djeci u BiH.

Ulaganje u obrazovanje je najveća dobit, poručili su oni.

U periodu od pet godina (3+2) 35 stipendista navedenih kategorija imaju samo jednu obavezu da iz godine u godinu uspješno savladavaju sadržaje nastavnog plana i programa i dobiju diplomu o završenom školovanju. Ukoliko ne ispoštuju ovu obavezu gube pravo na stipendiranje.

U školskoj/akademskoj 2011./2012. osim ovih stipendija Udruženje je finansijski podržalo 499 korisnika, od čega: 302-oje djece šehida i poginulih boraca, osmoro djece s invaliditetom, 12-ero djece talenata, 32 djeteta iz socijalno ugroženih porodica, 134 stipendista romske nacionalne manjine i 11 samofinansirajućih stipendista.