300.000 KM
94

Obrazovanje djece s posebnim potrebama je prioritet, u decembru će se otvoriti novi centar u Sarajevu

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima posjetio Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica gdje su ih ugostili v.d. direktorica Mirsada Čakal i nekadašnji direktor ove institucije Selmir Hadžić.

Kako je objasnio načelnik Ajnadžić, povod posjete delegacije iz Općine Centar jesu dogovori oko buduće saradnje koji se odnose na otvaranje novog Centra za osobe s poteškoćama u razvoju.

"Kako vam je poznato, Općina Centar je finansirala obnovu i opremanje objekta koji bi trebao biti otvoren u decembru ove godine, za šta ćemo izdvojiti oko 300.000 KM. Implementator projekta rada novog Centra, u saradnji s Općinom, bit će Udruženje za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju Colibri. Stoga želim na početku rada novog Centra da potpišemo sporazum o međusobnoj saradnji, gdje bismo uvezali Općinu, nevladin sektor i Zavod Mjedenica, kako bi naša djeca dobila što bolje uslove boravka i obrazovanja. Na području naše općine imamo do sada registrovano 130 osoba koje imaju poteškoće u razvoju. Učinili smo sve da novi Centar ima najviše standarde kada je u pitanju rad sa osobama sa poteškoćama u razvoju. Također, želio bih da osobe koje će raditi u novom Centru budu obučene od strane stručnjaka iz Zavoda Mjedenica", objasnio je Ajnadžić.

Domaćini su pohvalili napore Općine Centar da poboljšaju uslove rada i života osoba s poteškoćama u razvoju, a izdvojili su projekt besplatnog prijevoza djece s posebnim potrebama, koji finansira Općina Centar, gdje su obuhvaćene osobe iz Centra koje pohađaju nastavu u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Vladimir Nazor, Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica, Centru za slušnu i govornu rehabilitaciju i Centru za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu.

"Radujemo se prijedlogu načelnika Ajnadžića da ovakvo pitanje ostane u okvirima institucija nadležnih za brigu o osobama sa poteškoćama u razvoju. Mi ćemo staviti svoje kapacitete na raspolaganje kako bi novi Centar uspješno počeo svoj rad. Kao kantonalna javna ustanova poprilično smo limitirani dobijanjem finansijskih sredstava iz raznih fondova, za razliku od nevladinog sektora koji nemaju taj problem. Saradnjom sa NVO sektorom pokušavamo prevazići te prepreke u sistemu. Općine nam puno pomažu u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima i mogućnostima. Želimo istaknuti da sva djeca sa poteškoćama u razvoju pripadaju nekoj od institucija koje brinu o njihovom obrazovanju i napretku", kazali su domaćini prilikom posjete delegacije Općine Centar.

Na kraju posjete načelnik Ajnadžić je izrazio spremnost da Općina Centar finansijski pomogne radionice za radnu okupaciju odraslih koje provode uposlenici u ovom Zavodu.

Uposlenici Zavoda Mjedenica rade sa 210 korisnika, uzrasta od tri do 40 godina s područja cijele BiH. U ovoj ustanovi postoji vrtić u kojem borave mališani od tri do sedam godina, osnovna škola gdje se realizira nastava, produženi boravak, internat sa 60 korisnika koji u njemu borave 24 sata te radionice za radnu okupaciju odraslih korisnika koji nisu mogli niti po jednom programu nastaviti školovanje u srednjoj školi, u kojima trenutno boravi 33 korisnika.