BiH
44

Obrazloženje ViK-a: Resursi kojima raspolažemo nisu dovoljni za rješavanje problema vodosnadbijevanja

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
KJKP Vodovod i kanalizacija oglasio se još jednim saopćenjem u kojem poručuju kako se prethodnih nekoliko dana, zbog teških vremenskih uslova, susreću s možda najtežom situacijom na terenu u proteklih nekoliko godina.

Najveći problemi su, kažu, sa pucanjem cijevi, stakala na vodomjerima, zaleđenja priključnih cijevi usljed čega su potrošači ostajali bez vode.

"Dodatni problemi koji su prouzrokovani niskim temperaturama su punjenje akumulacije u Sarajevskom polju kao i stanje sa  gravitacionim vrelima, jer se usljed smrzavanja ne mogu obezbjediti dovoljne količine vode koje su potrebne za uredno vodosnabdijevanje grada. Nadljudskim naporima zaposlenika KJKP ViK pokušavaju se otkloniti svi novonastali kvarovi, ali nažalost na samu akumulaciju nemamo mogućnost uticaja", navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Ističu kako su svi raspoloživi resursi na terenu, ali isti nisu dovoljni kako bi se riješili svi problemi.

Preduzeće će se obratiti Kantonu Sarajevo kako bi se angažovali dodatni resursi koji bi bili značajna ispomoć u rješavanju novonastalih problema, jer KJKP VIK d.o.o. Sarajevo nije u mogućnosti  samo sa svojim  kapacitetima  da to uradi .   "Navedeno potvrđuje činjenica da je u samo dva prethodna dana prijavljeno preko 50 velikih kvarova na cjevovdima preko fi 150 koji su imali za posljedicu zatvaranja vode na većim gradskim podrucjima, preko 200 puta je prijavljeno zaleđenje vode, a akomulacija se supustila na minimum", saopćeno je iz ViK-a.

Građane mole za strpljenje i razumijevanje.