Bez gužve i čekanja
57

Obrazac Evropskog izvještaja o saobraćajnim nezgodama najčešće se koristi u Hercegovini i TK

Piše: M. N.
Obrazac Evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi uveliko olakšava proceduru u slučajevima saobraćajnih nesreća s manjom materijalnom štetom. U ovakvim slučajevima ne dolazi do bespotrebnih gužvi u saobraćaju, jer se ne poziva policija, već vlasnici vozila završavaju to popunjavanjem obrazaca i razmjenjivanjem podataka o osiguranjima.

Kako su nam rekli iz Grawe osiguranja, Evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi je zaživio u cijeloj Bosni i Hercegovini i sve se više primjenjuje.

"Mogućnosti klijenata ili oštećenog su kao i kod policijskog zapisnika što se tiče naplate štete. Naravno, potrebno je napomenuti da je bitno da se poštuje pravilnik o popunjavanju Evropskog izvještaja. Najbitnije je fotografisati mjesto nesreće te Evropski izvještaj koristiti kod manjih materijalnih šteta, gdje su vozila i dalje pokretna i tehnički ispravna nakon saobraćajne nezgode", naveli su iz Grawe osiguranja d.d. Sarajevo.

Direktor Službe za procjenu i likvidaciju šteta UNIQA osiguranja Sead Abdurahmanović kazao nam je kako je Evropski izvještaj dovoljan da bi se na osnovu njega utvrdila odgovornost jednog od učesnika saobraćajne nezgode, a samim tim i ustanovilo pravo na naknadu štete oštećenom učesniku.

"Sudska praksa uvažava Evropski izvještaj o nezgodi kao relevantan akt u skladu s njegovim zakonskim i podzakonskim obilježjima i uslovima. Postoji razlika u učestalosti korištenja Evropskog izvještaja unutar BiH pa se on najčešće koristi na području Hercegovine i Tuzlanskog kantona, vrlo često i na savjet policijskih službenika odmah nakon što im bude dostavljeno obavještenje o saobraćajnoj nezgodi", ističe Abdurahmanović.

Da biste sami završili proceduru nakon manje saobraćajne nesreće, potrebno je da imate ovaj obrazac kod sebe i da ga pravilno popunite. Mjesto nesreće je potrebno fotografisati iz nekoliko različitih pozicija. Ukoliko nemate obrazac kod sebe možete ga tražiti od policije i time izbjeći dodatno kažnjavanje.

Ukoliko su u nesreći učestvovala dva vozila koristi se jedan komplet evropskog obrasca, a ukoliko je više vozila onda se koristi veći broj obrazaca. Obrazac se obavezno popunjava hemijskom olovkom i na kraju se potpišu oba učesnika. Osoba koja nije skrivila nesreću predaje izvještaj i fotografije, a procedura bi trebala biti okončana za 14 dana, za razliku od policijskog zapisnika na koji se čeka i više od mjesec dana.

Više informacija o Evropskom izvještaju možete pronaći u Pravilniku o njegovom sadržaju i upotrebi.