{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Obratite pažnju na razbijenu Bosnu"

F
30.12.2009. u 09:19
0
117
"Obratite pažnju na razbijenu Bosnu"
0
"Obratite pažnju na razbijenu Bosnu"
Paddy Ashdown
Dnevnik Financial Times donosi u srijedu tekst koji su potpisali ministar vanjskih poslova britanske vlade u sjeni William Haig i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown - naslov je "Evropa i Amerika moraju obratiti pažnju na razbijenu Bosnu".
Americi i njezinim saveznicima, suočenim s teškim zadacima u Afganistanu i drugim dijelovima svijeta, Bosna danas možda djeluje manje važna nego prije, ali opasnost od njenog raspada je realna, konstatiraju autori teksta.

Opisujući napetost na relaciji Sarajevo - Banja Luka, Haig i Ashdown primjećuju da su, kako kažu, čak i bosanski Hrvati u posljednje vrijeme počeli spominjati formiranje vlastitog entiteta i razbijanje bošnjačko-hrvatske federacije.

Raspad Bosne i Hercegovine na neovisne etničke državice predstavljao bi katastrofu, navode dalje Haig i Ashdown. Ne samo da bi predstavljao nagradu etničkim čistačima, već bi taj scenarij mogao voditi u smjeru nastanka propale države u samom srcu Evrope, zemlje koja bi bila plodno tlo za terorizam i kriminal.

Bosna ne može sama riješiti svoje probleme, niti je evropska perspektiva sama po sebi dovoljna da je vrati s ruba ponora.

Haig i Ashdown nude sljedeće rješenje: Pozivamo SAD i EU da imenuju po specijalnog izaslanika za regiji kako bi uskladili politiku i insistirali na napretku. Bosanskim liderima moramo jasno staviti do znanja da se suverenitet ne smije dovoditi u pitanje i da je raspad zemlje nezamisliv.

Također, zemljama kandidatima za članstvo u Uniji, kako Haig i Ashdown opisuju Srbiju i Crnu Goru, moramo reći da od njih očekujemo da se drže zajedničke politike u pogledu Bosne i Hercegovine.

Robustan međunarodna pristup Bosni mora se temeljiti na jednom jedinom cilju – uspostavljanju centralne vlade koja je dovoljno djelotvorna da ispuni zahtjeve članstva u EU-u i NATO-u.

Svaki bosanski lider morao bi se izjasniti za ili protiv te jednostavne ideje i potom se suočiti s posljedicama svog izbora, navode Haig i Ashdown.

Autori teksta također se zalažu za očuvanje Ureda visokog predstavnika (OHR) do provedbe ustavnih reformi i ostanak mirovne misije EU-a na terenu, kako bi svima bilo jasno se ni secesija ni nasilje neće tolerirati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: