Federalni zastupnik
126

Obradović: U Ministarstvu obrazovanja KS nisu čuli za Privremeni sporazum o pravima povratnika

N. C.
Amer Obradović
Amer Obradović
Zastupnik Nezavisnog bloka u Parlamentu FBiH Amer Obradović je ocijenio šokantnim odgovore kantonalnih ministarstava obrazovanja na upit o primjeni Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povranti u entitetu Federacija BiH.

"Na zvanični upit o primjeni Sporazuma koje je, na moju inicijativu, uputilo Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja proslijedilo nadležnim ministarstvima, od 10 kantona odgovor smo dobili od samo 6 kantona. Iz odgovora se vidi da su jedino u Zeničko-dobojskom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu svjesni obaveza koje proizlaze iz ovog Sporazuma. Šokira da u zvaničnom odgovoru Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo stoji da ministarstvo nije upoznato sa Privremenim sporazumom", pojašanjava Obradović.

Obradović navodi da odgovori upućuju na istu argumentaciju koju koristi Ministarstvo prosvjete i kulture RS u slučajevima bošnjačkim povratničkih zajednica i pristupa obrazovanju u posljednjih deset godina.

"U entitetu Republika Srpska se nastava iz tzv. 'nacionalne grupe predmeta' prema Nastavnom planu i programu nekog od kantona iz Federacije BiH provodi u 18 osnovnih škola. Već skoro deceniju traje borba djeca iz Konjević Polja kod Bratunca i Vrbanjaca kod Kotor-Varoša za priznavanje prava koja proizlaze iz Privremenog sporazuma. Međutim, šta da očekujemo u toj borbi, ukoliko sa ove 'naše' strane entitetske linije razgraničenja, nismo napravili ništa da pravimo jedan drugačiji koncept. Od obrazovanja sve počinje. I dok su nam puna usta priče o zaštiti države, hrabrosti i borbenosti, nismo se ni pomakli po pitanju rješavanja Konjević Polja, Liplja, Vrbanjaca, ne znamo koliko imamo djece u povratničkim zajednicama, a ti brojevi su sada pali na ispod 4 hiljade u osnovnim školama u RS-u od nekih 85 000 osnovaca. I dok oni vode bitke za fundamentalno pitanja pristupa obrazovanju bez diskriminacije, izgleda da Kanton Sarajevo, ali i veći dio Federacije, odbija pokazati svojim primjerom da se drugačije odnosi

prema ovim pitanjima u svojoj avliji", zaključuje Obradović.