BiH
0

Obradović: Saslušanje svjedoka u Haagu bilo uspješno

FENA
Kozastupnik pravnog tima Srbije i Crne Gore Saša Obradović ocijenio je da je saslušanje svjedoka odbrane pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu bilo uspješno i da su njihovi iskazi dodatno osnažili argumetaciju kojom SCG pobija tužbu Bosne i Hercegovine za genocid.

Saslušavanje i unakrsno ispitivanje svjedoka danas je završeno svjedočenjem bivšeg predsjednika parlamenta državne zajednice u vrijeme vladavine DOS-a, a sada funkcionera Demokratske stranke, Dragoljuba Mićunovića.

"Bila su to kratka saslušanja, tražili smo od svjedoka da prezentuju određene činjenice i posvjedoče o nekim stvarima i događajima koji idu u prilog našoj odbrani i mislim da smo s te strane uspjeli", istakao je Obradović u izjavi Tanjugu.

SCG pred Međunarodnim sudom pravde nastoji da dokaže da u BiH nije bilo genocida i da se ne može ničim dokazati da je država SCG imala namjeru da djelimično ili u cjelini uništi bosanske muslimane tokom rata 1992.-95.

Pravni tim BiH izveo je pred sudsko vijeće dva svjedoka, a odbrana šest, pošto se pozivu za svjedočenje nije odazvao predsednik SRJ Zoran Lilić, kako je sam objasnio, iz zdravstvenih razloga, a i s toga što nije dobio traženu saglasnost vlasti. Prema riječima Obradovića, to nije ništa pokvarilo u smislu odbrane, jer postoji Lilićev iskaz sa svjedočenja u procesu protiv Slobodana Miloševića u haškom sudu, "ali je ostavilo loš utisak".

Za javnost, koja je isključena u toku saslušanja svjedoka, biće interesantno da pogleda sutra u televizijskom prijenosu na koji način je argumente odbrane pokušavala da dovede u pitanje druga strana, koju je zastupala Džoana Korner, nekadašnja predstavnica tužilaštva Haškog tribunala, rekao je Obradović.

On je ocjenio da su eksperti bosanske strane, u određenoj mjeri bili korisni i za odbranu.

"Ne vidim da je njihovim svjedočenjem odbrana pretrpjela neku težu štetu", zaključio je Obradović.

Poslije pauze, 18. aprila, slijedi drugi krug glavne rasprave i obje strane imaju po pet dana, odnosno puna 24 sata, za iznošenje i ukrštanje dodatne argumentacije.

Obradović je naveo da će pripreme za rad u drugom krugu biti daleko lakše, jer je sada jasna pravna pozicija i taktika BiH, a u prilog ocjeni uspješnog nastupa tima odbrane SCG naveo je da mu je čak i protivnička strana odala priznanje.

Na strani BiH, pred Međunarodnim sudom pravde u protekle dvije sedmice svjedočili su američki ekspert za islamske verske objekte Andras Ridlemayer i bivši pripadnika Unprofora, britanski general Richard Danatt.

U odbranu SCG, pored Mićunovića, svjedočili su bivši premijer Republike Srpske Vladimir Lukić i njegovog zamjenik Vitomir Popović, bivši komandant Unprofora britanski general Michael Rose, bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović i jedan od načelnika SUP-a Kruševac Vladimir Milićević.

Suđenje će biti završeno 9. maja, a na odluku vijeća sastavljenog od 16 sudija, među kojima su i po jedan sudija iz zemalja u sporu, čekat će se više meseci.