Naša stranka
0

Obračun sa korupcijom i kriminalom nema alternativu

Sarajevo-x.com
Naša stranka želi skrenuti pažnju javnosti na činjenice iznesene u izvještaju Transparency Internationala za BiH koje ukazuju da je naša zemlja najkorumpiranija u regionu.

Predsjednik Naše stranke, Bojan Bajić ovim povodom je istakao kako je Naša stranka od svog osnivanja ukazivala na neraskidive veze između vladajućih elita i korupcije i kriminala. "Činjenica da drugu godinu za redom naša zemlja progres ostvaruje jedino u stepenu korumpiranosti direktno ukazuje na odgovornost onih koji su trenutno na vlasti, jer ne samo da nisu preduzeli ništa da se to stanje promijeni, nego su svojim aktivnostima doprinijeli da ostvarimo još gori rezultat u odnosu na 2008.“, istakao je Bajić.

Kako je istaknuto u Izvještaju, korupcija je najozbiljnija prepreka na putu svih reformskih procesa u BiH. "Imajući u vidu zastoj u procesu evro-atlantskih integracija u našoj zemlji, Naša stranka podržava istražne i sudske organe i očekuje od njih da do kraja sprovedu sve pokrenute istrage, ali i da pokrenu nove, protiv zvaničnika koji su i na vlasti, ali i u opoziciji, kako bi se demokratskim metodama uklonili sa političke scene. Samo tako se može otvoriti prostor za nove snage da ovu zemlju povedu naprijed“, istakao je Bajić.

Naša stranka smatra da korumpiranim službenicima i kriminalcima nema mjesta u državnim organima i za to će se, kao i do sada, zalagati .

Ovaj najnoviji izvještaj Transparency Internationala za BiH ponovo i direktno ukazuje na ispravnost takvog stava, jer korupcija predstavlja jedan od najvećih problema za ostvarivanje napretka u našoj zemlji. "Naša stranka je već demonstrirala da neće pristati da bude „kao oni“ i da je spremna sačuvati svoje moralne principe i ne učestvovati u vlasti sa onima koji se umjesto interesima svih građana i građanki naše zemlje bave svojim ličnim ili stranačkim“biznisom“., zaključio je Bajić.